Billunds coronatal overhaler den københavnske vestegn: Borgmester er 'meget, meget bekymret'

Hen over weekenden har antallet af smittede i Billund Kommune taget et stort hop.

Corona-udbruddet i Grindsted kan allerede mærkes hos kosmetolog Lene Marchmann, hvor de første afbud er kommet. (Foto: Sille Hinsch © DR)

En ny kommune indtog søndag den trælse førsteplads over kommuner, der er hårdest ramt af coronasmitte. Og mandag steg smittetallet endnu en gang.

Det er Billund Kommune, der med et incidenstal på 304,8 smittede per 100.000 indbyggere har overhalet Høje Taastrup.

I det meste af corona-tiden har Billund ligget i den lave ende, når man sammenligner smittetal, men et udbrud på Lynghedeskolen i kommunens største by, Grindsted, har gjort kommunen til den hårdst ramte i landet.

Det er bekymrende, mener både borgere og borgmester.

Hos Guldbageren tager bagermester Jørgen Fuglsang imod. Han står godt beskyttet bag plexiglas og håndterer butikkens bagværk.

Plexiglas beskytter både kunder og personale hos bagermester Jørgen Fuglsang i Grindsted. (Foto: Sille Hinsch © DR)

- Erhvervslivet har været hårdt ramt. Det samme har familier med skolebørn, så vi frygter en ny nedlukning, siger han.

Jacob Ørum Petersen, der er kunde i bagerforretningen, håber især for sin lillebror i 6. klasse, at han ikke skal til at have et skoleskema fyldt med fjernundervisning igen.

- Vi har allesammen brug for det miljø, der er i en klasse og i en skolegård. Så jeg håber, at det snart bliver nogenlunde normalt igen, siger han.

Tallene foruroliger dog Venstre-borgmester Ib Kristensen.

Hele kommunen risikerer at måtte lukke ned

- Jeg er meget, meget bekymret. Med de smittetal, vi har, er der i de nærmeste dage stor sandsynlighed for, at Grindsted Sogn - og dermed også Grindsted by - kommer til at lukke ned, siger han.

Han frygter, at udviklingen kan gå ud over alle i kommunen.

- Tallene er sådan, at det måske er hele kommunen, der kommer til at lukke ned, frygter Ib Kristensen.

På Lynghedeskolen er formanden for skolebestyrelsen, Dorthe Meier, også træt af de stigende tal, og af at skolen igen er lukket ned og børnene sendt hjem. Men hun bakker op om beslutningen om at sende børn og lærere hjem.

Dorthe Meier er formand for skolebestyrelsen på Lynghedeskolen i Grindsted, hvor 37 elever og ansatte lige nu er smittet. (© (Privat))

- Det er det rigtige at gøre. Vi finder tilbage i de gamle rutiner fra januar måned med hjemmeskole. Det her er en reminder om, at det ikke er ovre endnu, og bedst som vi synes, at tingene kører, kan vi blive slået lidt tilbage igen, siger hun.

Kunderne melder allerede afbud

Hos byens erhvervsliv er der også bekymring, og de første afbud er allerede blevet ringet ind til kosmetolog Lene Marchmann.

- Den direkte årsag var det stigende corona-smittetal, fortæller hun.

Lige nu frygter hun, at smitten kan betyde en nedlukning af Grindsted Sogn.

- Det kan betyde, at de lukker os med liberale erhverv ned. Vi har i forvejen været rigtigt hårdt ramt. Det er meget bekymrende, men vi må bevare håbet, siger hun.

Billund er mandag den eneste kommune, der har et incidenstal på over 300. Høje Taastrup, Brøndby og Gentofte kommuner har alle en incidens på over 200, og indtager pladserne lige under Billund.

Artiklen er opdateret med de nyeste smittetal.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk