Bivirkninger efter HPV-vaccine: Mange havde symptomer i forvejen

- Der er en betydelig grad af oversygelighed allerede inden første vaccine. Det gør det mindre sandsynligt, at symptomerne skyldes vaccinen, siger chef ved Statens Serum Institut.

HPV-vaccinen er ikke så farlig som før antaget, viser ny undersøgelse fra Statens Serum Institut. (Foto: Martin Ballund © Scanpix)

Mange har ment, at der er for stor risiko for bivirkninger ved HPV-vaccinen, men en ny undersøgelse fra Statens Serum Institut viser, at langt de fleste af bivirkningerne har været der, allerede inden pigerne blev vaccineret.

Instituttet har set på data fra godt 160.000 vaccinerede kvinder, og undersøgelsen viser, at kvinderne med bivirkninger havde mange af symptomerne, allerede inden de blev vaccineret. Det siger afdelingschef ved instituttet, Kåre Mølbak.

For en stor del af de piger og kvinder, som har anmeldt bivirkninger gik meget til lægen og havde diagnoser, allerede før de fik den første HPV-vaccine.

- Der er en betydelig grad af oversygelighed allerede inden første vaccine. Det gør det mindre sandsynligt, at symptomerne skyldes vaccinen, siger han.

Han udelukker dog ikke, at enkelte kan have fået bivirkninger efter medicinen.

Det glæder formanden for Kræftens Bekæmpelse, Dorte Crüger, at man endelig har konkrete tal at henvise til, når man taler om HPV-vaccinen.

- Denne her undersøgelse hjælper os med at fjerne nogle af de bekymringer, der har været omkring, hvorvidt vaccinen er sikker, siger hun.

Netop derfor anbefaler hun også alle kvinder at blive vaccineret.

- Her har vi en vaccine mod kræft i livmoderhalsen, som altså er er en dødelig sygdom. Så når der findes en vaccine, synes jeg alvorligt man skal overveje at tage imod den, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk