Blyforurening i vand stammer fra vandhanerne

Drikkevandet i syv ejendomme i Kolding Kommuner er forurenet med bly. Forureningen stammer ikke fra vandrørene som først antaget, men fra vandhanerne.

Er den god nok? Tjek om din vandhane er godkendt. Er den ikke det, er der risiko for at den forurener dit vand med bly. (Foto: Rasmus Kahlen)

Dårlige vandhaner kan være skyld i, at borgere får for meget bly i drikkevandet. Det har Kolding Kommune fundet ud af efter at have undersøgt en række ejendommes vandforsyning.

Kommunen blev opmærksom på problemet, at der i januar blev konstateret bly i drikkevandet i en række ejendomme i midtbyen. Ejendommenes vandrør blev ved den lejlighed mistænkt for at være årsagen til bly-forureningen.

Siden er en række ejendomme i både Kolding by og i oplandet blevet undersøgt, og resultaterne peger på, at det er vandhanerne, og ikke vandrørene, det er galt med. 

Overrasket over blyfund

Kristian Skrydstrup i Lunderskov er en af de borgere, der har fået sit vand undersøgt, og han blev overrasket over resultatet, der viste bly i vandet.

- Jeg var meget overrasket, for jeg var sikker på, at vi havde noget af det bedst drikkevand i Lunderskov. Vi har ingen jernrør i huset, så jeg er meget overrasket, siger han.

De nye tilfælde af blyforurening får Koldings borgmester, Jørn Pedersen (V), til at reagere. Han vil nu have Energistyrelsen til at tage sig af sagen, da det meget vel kan vise sig at være et landsdækkende problem.

Energistyrelsen må ind over

- Det er et alvorligt problem, for så er det jo lige pludselig ikke bare en udfordring i Kolding. Så er det jo en landsdækkende udfordring, siger Jørn Pedersen. Derfor skubber han sagen videre til Energistyrelsen, der er myndighed på området.

Bly i vandet kan bl.a. være skadeligt for børn, gravide og ammende, men når blyet kommer fra hanen og ikke fra vandrørene, så er det ikke så farligt.

- Hvis man sørger for at lade vandet løbe, så det er godt koldt inden man drikker det, så er blyet væk, siger embedslæge Henrik L. Hansen.

I brancheforeningen Tekniq kender medlemmerne alt for godt problemet med de billige vandhaner, siger foreningens formand i Sydjylland, Gustav Petersen.

- Vi støder på, at forbrugerne køber ikke godkendte armaturer, som de selv installerer, og de kan indeholde store mængder af bly.

Vandhaner skal have en VA-godkendelse, og på en særlig hjemmeside under Energistyrelsen kan man finde en liste over alle godkendte vandhaner, der lige nu kan købes i butikkerne.

Facebook
Twitter