Børn dyster i skoleskak: Som at spille stenalder-Counter-Strike

Skak er populært i skolerne. I dag dyster 1.200 elever ved DM i skoleskak i Grindsted.

1.200 børn flytter brikker i DM i skoleskak i Grindsted. Det er den største turnering hidtil. (Foto: © Jesper Ibfeldt - DR Midt & Vest)

Flere end 1.200 skole-elever tæver i dag bønder og heste i Grindsted. De er nemlig med i finalen i DM i skoleskak.

Frederik Pedersen fra Vestfjendsskolen syd for Skive sidder klar ved brættet. Han mener, at skak som brætspil er sjovere end computerspil.

- På en Ipad sidder man med en miniskærm. Her kan man zoome ind ved at flytte hovedet og selv rykke med brikkerne, siger Frederik Pedersen.

- Måske er det ikke så langt fra et computerspil. Nogle af børnene kalder det stenalder-Counter-Strike, fortæller Mads Jacobsen, der er generalsekretær i Dansk Skoleskak.

Rikke Christensen er ansvarlig for skoleskak på Glud Skole ved Juelsminde. Ifølge hende gør spillet børnene rolige, fordi de ikke kan flakke fra det ene til det andet.

- Og så kan man ikke lave sine træk om i skak. På computeren kan man bare sige game over og starte et nyt spil, siger hun.

Skak er ikke længere en lille niche-ting. Det er nu udbredt til rigtig mange skoler, siger programleder for Dansk Skoleskak Mikkel Nørgaard.

Han mener, at spillet giver ungerne noget, som de ellers ikke får.

- De skal sætte sig ned, tænke sig om og vente på, at andre tænker sig om. De får mulighed for at bruge hovedet på en anden måde - en modvægt til vores travle, digitale kultur, siger han.

Landet over er der skak på skemaet i cirka hver tredje skole, og det er altså de bedste af dem, der nu er samlet i Magion i Grindsted til DM.