Børn klager til ombudsmand: Vi vil støtte vores klassekammerat

Kan det være rigtigt, at man behandler børn sådan her i Danmark, spørger klassekammeraterne til Alaa Shamasneh. Hun står til at blive udvist.

Frederikke Kirkholt, Emilie Ærø og Maja Bjærge får i 8. klasse på Bredagerskolen i Jelling. Sammen har de skrevet til Ombudsmandens Børnekontor for at støtte deres veninde, Alaa Shamasneh, som risikerer udvisning efter syv år i Danmark. (Foto: Foto: Rasmus Poulsen Larsen- DR Trekanten)

Behandlingen af børnene i en flygtningefamilie fra Jelling bliver nu en sag for folketingets ombudsmand.

Tre 8. klasses elever fra Jelling klager til ombudsmandens særlige børnekontor for at støtte deres kammerat, Alaa Shamasneh. Hun står til at blive udvist af Danmark sammen med sin familie.

- Det er en meget vigtig sag. Vi har været meget påvirket af det på hele årgangen, forklarer de tre piger, Frederikke Kirkholt, Emilie Ærø og Maja Bjærge.

Alaas forældre stammer fra henholdsvis Vestbredden og Jordan. Hun har to søskende på 11 og 13 år, der alle har gået på Bredagerskolen i Jelling.

For omkring en måned siden blev familien anbragt på udrejsecenter Sjælsmark med forældrene. De har ikke kunnet opnå opholdstilladelse ifølge udlændingeloven, og derfor skal familien udvises.

I hele forløbet har kammeraterne fra Jelling støttet familien. De har blandt andet været i København for at tale deres sag i en demonstration foran Christiansborg.

De tre piger har gået i klasse med Alaa Shamasneh og har stadig kontakt med hende.

Pigerne skriver blandt andet i brevet i ombudsmanden, at Alaa og hendes søskende er utrygge, har svært ved at sove, har tabt sig og er bange for at politiet vil sende dem ud af landet.

- De snakker ikke med nogen, og der er ikke andre børnefamilier, de kan lege med. Der er ingenting, de kan lave, heller ikke gå i skole, fortæller klassekammeraterne.

Familen vidste, de ikke kunne blive boende i Danmark

Folketingets Ombudsmand kan ikke ændre en beslutning fra andre offentlige myndigheder. Men de kan udtale sig om reglerne er fulgt. Hvis de udtaler kritik, genoptager myndighederne som regel deres sagsbehandling.

I sagen om Shamanesh-familien afgjorde myndighederne allerede efter et halvt år, at der ikke var grundlag for permanent ophold i Danmark.

FacebookTwitter