Børn maler sikre skoleveje på byens fortove

Børn skal ud af bilen og fragte sig selv i skole. Det skal en flok elever og en spand maling hjælpe med til.

For mange forældre tager bilen, når børnene skal i skole. Nu vil Kolding Kommune lokke flere af de små ud på gåben eller cykel. (© Colourbox)

Alt for mange forældre smider de kære små ind bag i bilen og kører dem i skole, fordi de er bange for, at vejen til skole er alt for usikker.

Det vil man nu have gjort noget ved i Kolding, hvor en flok børn bevæbnet med kridtmaling skal lave streger på fortovene for at vise, hvordan børnene kommer sikkert frem til en af byens skoler.

Baggrunden er, at næsten halvdelen af skolens elever bliver kørt til og fra skole af forældrene, fordi de er bange for børnenes sikkerhed.

5. klasse skal i gang med malingen

Det er Sdr. Vang Skolen, der vil male den sikre skolevej på fortovene. Skolen har selv undersøgt, hvilken rute der er mest sikker, og den vil så blive malet op.

- Det er en 5. klasse, som maler på fortovene for at angive, hvor de forskellige gåruter er, så børnene kan komme sikkert i skole, fortæller trafikplanlægger i Kolding Kommune, Gorm Andersen.

Ideen til de malede ruter kommer, efter at en gruppe af forældre har fortalt om deres værdier og vaner. Og det er så endt med projektet her.

Flere biler forstærker et billede af utryghed

Sidste år undersøgte Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, hvordan børnene kommer i skole. Undersøgelsen viste, at 66 procent af de 5-8-årige for det meste går eller cykler til skole.

Men undersøgelsen viser også, at 51 procent af de adspurgte siger, at de også bruger bilen til at transportere deres barn til skole. Og det går ud over de børn, der kommer på cykel eller gåben.

Netop antallet af biler og deres hastighed på skolevejene ligger højt på listen, når man spørger forældre, hvad der gør dem utrygge ved deres barns skolevej.

Brætspil skal lokke ungerne ud af bilen

Trafikplanlægger i Kolding Kommune, Gorm Andersen håber, at de malede ruter kan få færre forældre til at køre deres børn i skole.

- Mit personlige håb er, at vi kan reducere antallet af børn i 0.-4. klasse, som bliver kørt i skole i bil fra 43 til 25 procent, siger han.

Udover de markerede gåruter har man også udviklet et særligt brætspil, så børnene sammen med deres forældre kan lære færdselsreglerne.

FacebookTwitter