Borgere snydt: Politikere lukker alligevel sager

Først blev en række borgere i Kolding snydt for sygedagpenge. I stedet for at hoste op, lukker politikerne sagerne, fordi de nu er forældede.

Det vil blive en dyr omgang for Kolding Kommune, hvis de genåbner sager med fejl. Blandt andet derfor forbliver de lukkede. (© Colourbox)

Først blev en række borgere i Kolding snydt for penge af kommunen. Nu bruger kommunen så en forældelsesfrist til at undgå at gøre skaden god igen.

Det har politikerne i kommunens arbejdsmarkedsudvalg besluttet her til aften. En beslutning, som alle andre kommuner i landet også skal til at træffe.

En dom i Højesteret har nemlig afgjort, at kommunerne har fulgt en forkert praksis fra Ankestyrelsen i en række sager fra 2013.

Det betyder imidlertid ikke, at borgerne i Kolding får de penge tilbage, som de er blevet snydt for. I stedet vælger kommunen at gøre brug af forældelsesfristen, der siger, at sager, der er over tre år gamle, ikke kan genåbnes.

- Dem, der føler sig snydt, vil selvfølgelig gerne have deres penge, men vi er nødt til at trække en streg i sandet. Hvor langt tilbage skulle vi ellers gå?, siger Mette Balsby (V), formand for arbejdsmarkedsudvalget.

Dom er åben for fortolkning

Mette Balsby mener i øvrigt, at det vil give en alt for stor ekstraopgave at tillade, at sagerne bliver genåbnet. Mange borgere vil nemlig ifølge venstrekvinden føle sig snydt, uden de er blevet det, og derfor vil mange kræve deres sag genåbnet uden grund.

Skulle sagerne genoptages, ville det koste kommunen mellem 15 og 20 millioner kroner.

Ud af arbejdsmarkedsudvalgets syv medlemmer stemte tre venstre-folk og en konservativ imod at genåbne sagerne, mens to socialdemokrater og SF'eren Lis Ravn Ebbesen stemte for.

- Jeg synes, det er svært at forklare borgerne, at de har vundet en sag ved Højesteret, men at de ikke får deres penge, siger hun.

Lis Ravn Ebbesen erkender dog også, at dommen fra Højesteret ikke er klar på spørgsmålet om forældelsesfrist, og at hun derfor godt kan forstå, at andre politikere er kommet frem til en anden beslutning, end hun selv er.

Lis Ravn Ebbesen (SF) var imod at lukke sagerne på grund af forældelsesfristen. Hun erkender dog, at dommen fra Højesteret kan fortolkes forskelligt. (Foto: Peter Øvad Halkjær- DR Syd)

Sådan er reglerne:

  • Kolding Kommune har fulgt Ankestyrelsens anvisning, der siger, at kommunen kan stoppe med at udbetale sygedagpenge, når borgernes sager ifølge loven tages op til revurdering efter 22 uger, og så længe revurderingen står på.
  • Højesteret har dømt den praksis ulovlig. Pengene skal først stoppes, når der foreligger en endelig afgørelse i borgerens sag.
  • Kommunerne kan lade sager, der er mere end tre år gamle, falde for forældelsesfristen, og det vælger Kolding at gøre her.

Opdateret: Artiklen er opdateret med kommentar fra Lis Ravn Ebbesen (SF).

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.