Borgerforslag til Folketinget: Forbyd reklamer for online-spil

Michael Jens Jakobsen fra Vejle vil have politikerne på Christiansborg til at forbyde TV-reklamer, der opfordrer til spil.

Michael Jens Jakobsens forslag har indtil nu fået støtte fra knap 300 personer. (Foto: (Grafik) Signe Heiredal © (c) DR)

TV-reklamer for online gambling skal forbydes.

Sådan lyder et nyt borgerforslag til Folketinget fra Michael Jens Jakobsen fra Vejle.

Han er far til to børn på 12 og 15 år, og det er netop på grund børnene og deres jævnaldrende, at han har valgt at stille forslaget.

- Jeg bekymret for unge mennesker og deres eksponering af betting-reklamer og er bekymret for, hvad det i fremtiden vil gøre ved dem.

Gennem sit arbejde som lærer på en døgninstitution for unge oplever han desuden en gruppe borgere, der er meget udsatte og har kognitive udfordringer.

- Når de ser reklamer, som lokker med hurtige penge, kan de ikke gennemskue konsekvenserne, siger Michael Jens Jakobsen.

Tidligere i år blev det muligt for borgere at få et forslag til afstemning i Folketinget. Det kræver dog, at 50.000 personer støtter det inden for 180 dage.

Og det er selvfølgelig dét, som Michael Jens Jakobsen håber på.

- Jeg synes, at vi skal have et fokus på, hvad vi præsenterer vores børn for. Jeg synes, vi skal have et fokus på, at det ikke er en normal ting bare at spille.

Forslaget blev stillet den 11. april. Indtil videre har det fået støtte fra knap 300 personer, og hvis det ikke bliver taget op i Folketinget, håber Michael Jens Jakobsen, at det kan være et startskud til en god debat.

Center for Ludomani: Forslaget er op ad bakke

Michael Bay Jørsel, leder af Center for Ludomani, synes forslaget er positivt, men spår det ikke mange chancer. Han mener faktisk ikke, det har gang på jord.

- Overhovedet ikke. Det er virkelig op ad bakke hele vejen.

Ifølge Michael Bay Jørsel har Center for Ludomani gennem mange år forsøgt at råbe op om at få reduceret marketing på spil.

- Der er 47 spilleselskaber herhjemme, og de kæmper alle om markedsandele og kundernes gunst og gør det primært gennem marketing, så spil fylder rigtig meget.

Michael Bay Jørsel påpeger, at et forbud mod reklamer mod spil vil være nærmest umuligt.

- Reklamerne vil dukke op i alle mulige andre forklædninger og sammenhænge. Så den bedste måde er ved at forsøge at regulere det med enkle og gensidige regler, som alle spilselskaber skal efterfølge.

Center for Ludomani har eksempelvis tidligere foreslået, at der ikke må være reklamer på TV lige op til et børneprogram. Derudover har de foreslået, at man ikke kan spille på nettet i et bestemt tidsrum om natten.

SÅDAN STILLER DU ET BORGERFORSLAG

  • Borgerforslag kan stilles på hjemmesiden borgerforslag.dk. Man skal logge ind med NemID og personnummer.

  • Mindst tre personer med stemmeret til Folketinget skal være medstillere af forslaget.

  • Hvis et forslag inden for 180 dage får støtte fra 50.000 borgere med stemmeret til Folketinget, skal Folketingets partier tage stilling til, hvem der vil fremsætte forslaget som et beslutningsforslag i Folketinget.

  • Forventningen er, at det som hovedregel vil være de politiske ordførere fra de partier, der støtter ordningen om borgerforslag, der i fællesskab fremsætter forslaget.

  • Forslag, der handler om ændringer af Grundloven eller forhold vedrørende Grønland og Færøerne, vil blive afvist.

  • Folketingets Administration vil også afvise forslag, der er helt usammenhængende og uforståelige, eller som har karakter af en vittighed eller indeholder reklame eller andre kommercielle budskaber.Kilde: Borgerforslag.dk

Facebook
Twitter