Borgmestre til regeringen: Send flere penge til hjælp til flygtninge

Der skal ansættes flere pædagoger, og bygges børnehaver, når der kommer 17.000 nye borgere. Kommunerne beder regeringen om flere penge.

Claus Hjort Frederiksen skal åbne portemonnæen, ellers kan kommunerne ikke løfte opgaven med at tage imod flygtninge. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Det kan gå ud over børn, skoler og ældre når finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) afviser at bevilge flere penge til kommunernes flygtningeindsats på denne side af sommerferien.

Sådan lyder det fra Kommunernes Landsforening (KL), der har regnet på, hvad det koster for kommunerne at modtage op mod 17.000 flygtninge. KL peger på, at der bl.a. vil være behov for oprette 80 nye daginstitutioner og ansættelse af 1.200 pædagoger, hvis normeringerne skal holdes.

De tal bør få regeringen til at reagere, så der kan findes en økonomisk løsning, mener bl.a. Koldings borgmester Jørn Pedersen (V).

- Hvis det mod forventning skulle vise sig, at vi ikke bliver kompenseret, så står vi med alvorlige udfordringer med den opgave, vi har foran os. Jeg havde hellere set, at der var klarhed over økonomien, siger han.

Samme melding kommer fra flere andre borgmestre.

På Nordfyn regner borgmester Morten Andersen (V) med, at regeringen beslutter at kompensere for de mange udgifter til flygtninge.

- Jeg tror ikke, at regeringen og Folketinget kan holde til, at det her går ud over den øvrige velfærd rundt omkring i landets kommuner, siger den nordfynske borgmester.

Hans nordjyske borgmesterkollega Thomas Kastrup Larsen (S) er enig i, at det ikke kan være gratis for regeringen.

- De skal have nogle penge op af lommen, for at det her kan køre på en ordentlig måde, siger han.

Aalborg Kommune er ifølge ham specielt hårdt udfordret på to områder.

- Det ene handler om at skabe boliger nok og det andet ligger i at få flere flygtninge ud på arbejdsmarkedet i job og praktik, siger den socialdemokratiske borgmester.

Og det sidste er den altoverskyggende udfordring, siger Venstre-borgmester Mikael Klitgaard fra Brønderslev Kommune.

- Vi vil helst have folk i arbejde så hurtigt som muligt, for det her bliver kun økonomisk overkommeligt, hvis folk kommer til at hjælpe til, så godt de kan, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.