Branden på Fredericia Havn gav mindre gødning i Lillebælt end først frygtet

En grøft skånede Lillebælt for flere tusind ton kvælstof under branden på Fredericia Havn i februar.

Branden på Fredericia Havn havde store konsekvenser. Blandt andet løb flere tusind liter gødning ud i Lillebælt, men alligevel færre en først frygtet, viser ny rapport. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016) (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Et kæmpe udslip af gødning i Lillebælt efter storbranden på Fredericia Havn i februar er slet ikke så kæmpe som først antaget.

Lillebælt blev nemlig skånet af en grøft under branden, og det betyder, at mellem 2.000 og 3.500 ton kvælstof fra DanGødnings tanke ikke nåede ud i havet. Det viser en undersøgelse lavet af Dansk Miljørådgivning.

Det er godt nyt, siger Søren Møgelvang Nielsen, der er kommunikationsdirektør i Danish Agro, som er medejer af Dangødning.

- Det er rart at se, at det her er blevet belyst endnu grundigere. Så har alle parter fået et endnu bedre beslutningsgrundlag, når vi skal finde ud af, hvad der videre skal ske, siger han.

Indtil nu har der været tale om et udslip på 4.000 til 5.000 ton kvælstof i Lillebælt, men ifølge rapporten er der reelt 'kun' udledt mellem 1.200 og 2.800 tons.

Derfor vurderer virksomhedens advokat i et brev til Fredericia Kommune, at der ikke er grund til at forudse en større katastrofe i Lillebælt på grund af udslippet, fortæller Søren Møgelvang Nielsen.

- Selvfølgelig er det ikke godt, at der rendt de her mængder ud. Men det er klart, at det er bedre end de oprindelige tal, der har været fremme om, hvor meget der er rendt ud i Lillebælt, siger han.

Fredericia Kommune vurderede tidligere, at udslippet havde været langt større, end Dansk Miljørådgivning nu anslår. Derfor vil kommunen have udslippet vurderet af tredjepart, siger Christian Bro (A), formand for teknik & Miljø.

Hvem, der får det endelige ansvar, vides ikke endnu. Politiet afventer stadig de tekniske undersøgelser fra Teknologisk Institut.

Facebook
Twitter