Brian i chok over behandling på jobcenter: ’Hvordan tørrer du egentlig din numse?’

Hedensted Kommune forsvarer nærgående spørgsmål til borger i ressourceforløb.

Se her, hvordan Brian Larsen reagerede, da han blev stillet et spørgsmål om, hvordan han tørrer sin numse.

50-årige Brian Larsen fra Hedensted er rystet over den behandling, han i slutningen af oktober mødte på kommunens jobcenter.

Brian Larsen er i ressourceforløb, og han har store problemer med smerter i hænderne efter blandt andet en blodprop, en arbejdsulykke og operation i begge hænder.

I forbindelse med sit ressourceforløb blev han sat til at sætte mærkater på nogle papkasser og pakke ting, hvilket gav ham stærke smerter i hænderne.

Men den købte de ikke på jobcentret.

- Jeg blev indkaldt til møde, hvor der er tre personer fra jobcentret i lokalet, og de begynder at snakke om mit forløb. På et tidspunkt er der en af personerne, der siger: ’Du har jo noget med dine hænder, så hvordan børster du tænder’?

Inden Brian Larsen nåede at svare, fulgte medarbejderen op med spørgsmålet: ’Hvordan drikker du af et krus?’, inden han fyrede sin sidste bemærkning af.

’Jeg vil også gerne vide, hvordan du tørrer din numse’.

- Jeg blev chokeret. Der blev helt stille i lokalet, og jeg kigger på dem og siger: ’Jeg er 50 år gammel, skal jeg forklare, hvordan jeg tørrer min numse over for jer tre?’ Så gentager han: ’Ja, det vil jeg gerne have,’ siger Brian Larsen.

- Nedværdigende. Ydmygende. Mobning. Det vil jeg kalde det, siger han.

Brian Larsens oplevelse er ikke et enkeltstående tilfælde, mener Tina Christensen, der er næstformand i 3F.

- Vi oplever tit, at kommunen går et pænt stykke over stregen, og det har store konsekvenser for borgeren, især mentalt, siger han.

'Jeg tænker, det er okay'

Hos Hedensted Kommune vedkender jobcenterchef Hans Christian Knudsen, at spørgsmålet gik tæt på, men han forsvarer samtidig, at det er blevet stillet.

- Det lyder ikke rart, når det bliver præsenteret på den måde, men hvis man ser sammenhængen og den kontekst, det bliver sagt i, så tænker jeg, at det er okay, siger Hans Christian Knudsen.

- Man skal se det i den kontekst, at når man udviser så lille en mulighed for at bevæge sig, bliver vi bekymrede for det, der handler om den personlige hygiejne; så der er jo en grund til, at vi spørger ind til det på den måde. Men det er absolut ikke en måde, vi normalt spørger ind til borgere i de her forløb, siger han.

Hans Christian Knudsen kan dog godt forstå, at Brian Larsen er rystet over spørgsmålet, og han vil gerne mødes med ham til en snak om forløbet.

Men Brian Larsen er i øjeblikket noget rystet over behandlingen.

- Hvis det skulle være til borgerens bedste med den her behandling, vil jeg sige, at det har den modsatte effekt, siger han.

Hos Fagforeningen 3F foreslår næstformand Tina Christensen, at der skal gøres yderligere tiltag for at sikre, at borgerne bliver behandlet ordentligt.

- Vi er nødt til at have et retssikkerhedsråd, som skal sikre, at borgernes rettigheder bliver overholdt, siger hun.