Brillebjørne ramt af brexit-bøvl

Geder med tuberkulose truede transport af bjørne fra Bristol til Givskud.

Brillebjørnene er rykket ind i Givskud Zoo, Zootopia. I første omgang i deres stald, men i løbet af et par uger kommer de udenfor, så gæsterne kan se dem. Bjørnen her er fotograferet i en anden zoo. (Foto: Futureman1199 © CC BY-SA 3.0)

To brillebjørne er i dag flyttet ind i Zootopia - Givskud Zoo. Bjørnene Tupa og Sonco er kommet hertil fra Noah's Ark Zoo Farm ved Bristol.

Men flytningen af de to bjørne blev til en presset affære på grund af både brexit og mistanke om tuberkulose i den britiske zoologiske have.

Der gik syg ged i den

Det var en ged i en anden afdeling af haven i Bristol, der var under mistanke for tuberkulose. Det betød, at både geder og bjørnene skulle testes for sygdommen, før bjørnene kunne blive sendt til Givskud.

Der er en vis svartid på testene, og det gav en risiko for at havne på den anden side af brexit, hvor der ville gælde nye og langt mere komplicerede regler for bjørneflytningen.

Heldigvis klappede det hele, inden briterne træder ud af EU, og i dag rykkede Tupa og Sonco ind i en del af deres nye bolig. I første omgang er staldene blevet klar til bjørnene, og i løbet af kort tid er de store udearealer også klar.

Deadline i dag

- Vi var simpelthen nødt til at gøre det på dato i dag, for var vi kommet på den anden side af brexit, var vi bange for, at vi ikke kunne få dem ud af England, fortæller biolog Kim Skalborg Simonsen.

Nu glæder Givskud Zoo sig til snart at kunne vise bjørnene frem for gæsterne.

- Det er helt fantastisk. Det er første gang i Givskud Zoos historie, at vi får bjørne, siger parkens direktør Richard Østerballe.

Gæsterne kan se de to bjørne, når de om et par uger bliver sluppet ud i et isoleret hjørne af anlægget, da de endnu er i karantæne. Hele anlægget, der med sine 3,5 hektar bliver det største i Zootopia, bliver taget i brug i forbindelse med parkens 50-års jubilæum i efteråret.

  • Biolog Kim Skalborg Simonsen i brillebjørnenes helt nye stald. (Foto: Ole Blædel © dr)
  • Brillebjørnene bliver lukket ud af transportkassen og ind i deres nye omgivelser.
  • Det er jo fredag. Så er der bjørnesnolder.
  • To meter bjørn har rejst sig op. (Foto: Ole Blædel © dr)
1 / 4

- Det bliver det største anlæg nogensinde i Givskud Zoo, og det bliver et af de største brillebjørneanlæg i Europa, så det bliver virkelig stort for os, siger Richard Østerballe.

Det er meningen, at de to bjørne skal blive til flere. Der kommer nemlig både en han- og en hunbjørn mere, og håbet er, at der kommer unger ud af det.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter