Brugte biler boomer: 555.000 biler skiftede ejer sidste år

Der er de seneste år sket en støt stigning i antallet af køb af brugte biler.

Der bliver skiftet ejer på tusindvis af biler hvert eneste år. (Arkivfoto fra tysk bilpark). (Foto: ALEXANDER BECHER © Scanpix)

I 2000 blev der solgt eller omregistreret 399.000 brugte biler i Danmark.

Siden er det tal blot steget og steget, og i 2017 hed det 555.000 biler.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

En af dem, der primært køber brugt, når der skal købes en ny bil, er Martin Andersen fra Fredericia. I løbet af de seneste 20-25 år har han handlet ny bil cirka ti gange – og oftest har det været brugte biler.

- Jeg har prøvet at købe bil fra ny, men når man står og skal lave et nyt bilkøb, er det altid en afvejning. I de fleste tilfælde, når vi skulle have en ny bil, var vores vurdering, at vi ville få mere for pengene ved at købe en brugt bil, siger Martin Andersen.

Et marked i vækst

Selv om mange af omregistreringerne foregår internt i firmaer eksempelvis, er der stadig tale om et salgsmarked i vækst.

Det fortæller Karl-Ove Pedersen, der er direktør i DBFU, Dansk Bilforhandler Union.

- Det går rigtig godt med salget af brugte biler. Der bliver solgt mange biler, og vi kan godt mærke, at der er sket en stigning, siger han.

Han peger på flere faktorer, der ligger til grund for stigningen. Blandt andet er der flere familier, der har mere end en bil, og så bliver der generelt også solgt flere nye biler i landet, og det giver automatisk et større marked for brugte biler.

Det bekræfter Yasser Abaiji, der er teknisk konsulent ved FDM.

- Stigningen er en kombination af, at vi har fået flere penge mellem hænderne, at afgifterne er faldet, og vi køber bil lidt oftere, end vi hidtil har gjort, og så kommer den gamle bil jo ud på brugtbilsmarkedet, siger han.

Pres på pengepungen

Derudover blev der sidste år lukket, hvad DBFU-direktør Karl-Ove Pedersen kalder et ’hul’ i lovgivningen, der gjorde, at man kunne lease en bil uden at betale registreringsafgift.

- Privatleasíng er en meget mindre del af markedet, end det var for et år siden. Det er ikke længere en snabel i statskassen, og det kan vi godt mærke, siger Karl-Ove Pedersen.

Trods et marked i vækst mener direktøren, at også brugtvognsforhandlerne er pressede på pengepungen.

- Der er pres på markedet, og der er ikke den bruttoavance, der var før. Når der bliver solgt mange biler, kommer der også pres på priserne. Det er gået op for forhandlerne, at der skal noget mere volumen på for at holde indtjeningen. De skal have en større omsætning, siger Karl-Ove Pedersen.

Facebook
Twitter