Brune alger og raps giver færre miljøskadelige kobøvser

En foderfabrik i Jelling har udviklet et produkt, der kan reducere udledning af metan fra køer, viser nye testresultater fra Københavns Universitet

Jens Legarth spiser hver morgen virksomhedens dyrefoder, både for at teste nye produkter på egen krop, men også fordi hans mave får det bedre, siger han.

BØVS.

Sådan lyder det i kostaldene verden over. Og det er skidt, for køernes bøvser står for en stor del af landbrugets udledning af drivhusgasser. Men nu er der måske en løsning på vej fra Jelling.

Løsningen på køernes miljøskadelige metanudledning kan nemlig være at tilsætte en blanding af tang og raps i foderet.

Blandingen er udviklet af virksomheden Fermentationexperts i Jelling, der arbejder med at fermentere, dvs. gære, forskellige foderprodukter til fjerkræ, svin og køer.

- Blandingen her er fermenteret på en speciel måde, så den reducerer gasproduktionen i maven, og det virker både på grise og mennesker, så derfor ville vi gerne undersøge, om det kunne få køerne til at bøvse mindre, siger direktør Jens Legarth.

Og de første testresultater ser rigtig gode ud, fortæller professor Mette Olaf Nielsen fra Københavns Universitet, som forsker i bæredygtig kvægproduktion.

- Det er interessant, at der er et tarmprodukt, der ser ud som om, det kan hæmme metanproduktionen. Vores første resultater viser, at det kan reducere produktionen med 15 til 25 procent, og det sker tilsyneladende uden at det går ud over koens mælkeproduktion, siger hun.

Det er nemlig køerne og deres bøvser, der er en af landbrugets store miljøsynder, når det handler om udledning af drivhusgasser, og hvis ikke Danmark finder en billig måde at leve op til EU's krav om at reducere udledningerne, så kan det gå ud over os alle sammen.

Det vurderer professor Jørgen E. Olesen fra Insitut for Agroøkologi på Aarhus Universitet:

-Vi risikerer at miste arbejdspladser i Danmark, hvis det bliver dyrt at reducere udledningerne, og at man derfor vælger at flytte dansk landbrugsproduktion til udlandet, hvor man kan gøre det billigere, siger han.

EU-kommisionen besluttede sidste år, at Danmark frem mod 2030 skal reducere udledningen af drivhusgasser med 39 procent i blandt andet transport- og landbrugssektoren.