Byggeri af Danmarks højeste støjskærm giver kø på E45 frem til jul

Danmarks højeste støjskærm bliver etableret fra i nat, og det giver kø på E45, nær Kolding.

Der kommer forlænget rejsetid på E45 i nordgående retning, nær Kolding, frem til jul. (Arkivfoto). (Foto: Dennis Lehmann © Scanpix)

Man må forvente en øget rejsetid, hvis man kører på E45 i nordgående retning omkring Kolding resten af året.

Der skal etableres en seks meter høj støjskærm på en 1.400 meter lang strækning. Det er den højeste støjskærm, der er bygget i Danmark.

- Vi håber på en lidt bedre effekt af den høje skærm, og forholdene er lidt særlige, fordi det er så stort et boligområde, der er i nærheden. På grund af lokaliteten var det nødvendigt med en højere skærm for at få en acceptabel effekt af skærmen, siger Sonja Petersen, projektleder hos Vejdirektoratet.

Hun fortæller, at man må påregne 25 minutters ekstra rejsetid i nordgående retning, som ifølge Vejdirektoratets beregninger falder til et kvarter, når folk har vænnet sig til arbejdet.

- Der vil være forlænget rejsetid indtil omkring jul. Der er tre spor på strækningen, og det vil der fortsat være, men det bliver smallere spor med en hastighedsbegrænsning på 80 kilometer i timen, siger Sonja Petersen.

Beboer er spændt på effekten

Beboerne i Bramdrupdam og Kolding nær motorvejen har længe glædet sig over udsigten til, at der skulle stilles støjskærme op, og Karina Østergaard Svendsen, der lever med støjen fra motorvejen i sin baghave, håber på en stor effekt.

- Det gælder for mig og alle andre i området, at vi håber på, at der kommer en mærkbar forskel. Vi håber, at det bliver tåleligt for os at være udenfor. Vi vil altid kunne høre motorvejen, men jeg håber, det hjælper, siger hun.

Ifølge hende har det været en lang proces at få støjskærmene sat op, men hun er taknemmelig over, at der er blevet lyttet til borgerne i området, der har gjort opmærksom på problemet.

- Der er støj døgnet rundt, 24 timer alle dage om året, og vi kan ikke være udenfor, hvis vinden er forkert. Det er en konstant susen, og det er vanvittigt stressende at være udsat for, siger Karina Østergaard Svendsen.

Nogle vil jo mene, at støj er et vilkår, hvis man bosætter sig tæt på en motorvej?

- Det har jeg hørt utallige gange, og til dels har de ret, men støjen er eskaleret voldsomt de seneste 15 år, siden vi bosatte os. Det er blevet langt værre, end man troede, og end eksperterne havde regnet med, siger hun.

Støjskærmen ventes at stå mere eller mindre færdig den 21. december, hvorefter der blot skal sættes en træbeklædning på, der ikke går ud over trafiksituationen.

Ifølge projektleder Sonja Petersen skal beboerne dog ikke regne med, at den seks meter høje støjskærm løser alle deres problemer.

- Vi har gjort lidt ud af at få forventningsafstemt, for det er ikke sådan, at der bliver stille. Den har sine begrænsninger, og vi har holdt et borgermøde, hvor vi havde nogle lytteposter med, så man kunne få et indtryk af, hvordan støjen var nu, og hvordan den bliver bagefter, siger Sonja Petersen.

Facebook
Twitter