Chips og fiskestop skal få torsken tilbage i Lillebælt

Tidligere var der masser af torsk - nu er de næsten væk

En stor torsk på krogen er efterhånden blevet et særsyn i Lillebælt. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Torsken skal tilbage til Lillebælt. Naturpark Lillebælt opfordrer derfor fiskerne til at stoppe med at fiske efter torsk flere steder i Lillebælt, og samtidig skal fiskene mærkes, så man kan finde ud af, hvor de forsvinder hen.

Fiskestoppet er helt nødvendigt, lyder det fra sportsfiskerne.

- Lige nu består bestanden af masser af små torsk, siger Kaare Ebert, der er miljøkonsulent i Danmarks Sportsfiskerforbund.

Han er glad for, at Naturpark Lillebælt prøver at få torsken tilbage. Det sker blandt andet ved at få erhvervsfiskerne i nogle områder af bæltet til at stoppe med at fiske efter torsk.

Det er vigtigt, at torsken trives, mener man i Naturpark Lillebælt, der er et samarbejde mellem Kolding, Middelfart og Fredericia Kommune.

- Hvis der er mange store torsk, viser det, at vi har et godt økosystem i Lillebælt. Derfor er det en vigtig art. Det er også en vigtig art for fiskerne at fange, siger sekretariatskoordinator i Naturpark Lillebælt, Niels Ole Præstbro.

Frivilligt fiskestop for erhvervsfiskere

Ifølge ham har erhvervsfiskerne i Lillebælt accepteret torskestoppet. Så længe det vel at mærke er frivilligt, men Kaare Ebert fra Danmarks Sportsfiskerforbund tvivler på, at stoppet er nok til at få torskene tilbage.

- Der er mange andre redskaber, man kunne bruge. Man kunne for eksempel forbyde trawl i hele Lillebælt, som man har i Øresund, hvor det har virket, siger han.

Stoppet for torskefiskeri bliver indført, hvis Naturpark Lillebælt får penge til også at anlægge stenrev i Lillebælt.

Fisk bliver chippet

I dag ved forskerne ikke ret meget om, hvor mange torsk der er i Lillebælt, hvordan de bevæger sig, og hvor de trives bedst. Derfor vil naturparken have nogle sportsfiskere til at mærke nogle af de fisk, de fanger, og derefter sætte dem fri igen.

Så kan forskerne følge torskenes vandringer, når de bliver fanget en anden gang.

- Det er for at lave en videnskabelig undersøgelse af, hvordan de bevæger sig, og hvordan bestanden har det. Det kan vi se ved at chippe dem, siger Niels Ole Præstbro.

Det er vigtig viden, for i øjeblikket er det nærmest kun meget små torsk, som fiskerne får i deres net eller på deres kroge.

- Der er et eller andet i Lillebælt, som ikke er i balance. For eksempel har vi hørt, at der er rigtigt mange krabber i Lillebælt. Vi tror på, at hvis der kommer store torsk ind, så vil de spise mange af krabberne, så vi kan få en bedre balance, siger Niels Ole Præstbro.

Facebook
Twitter