Chokeret over svindelsag på sygehus: 'De ansattes tanker er hos patienterne'

Tre personer er sigtet for svindel for op til halvanden million kroner på Sygehus Lillebælt.

Sygehus Lillebælt har anmeldt en tidligere betroet medarbejder til politiet for svindel. Politiet har sigtet tre personer i sagen. (Foto: © Morten Stricker, Scanpix)

Sydøstjyllands Politi har sigtet tre personer for mandatsvig, efter at Sygehus Lillebælt har politianmeldt en tidligere betroet medarbejder for millionsvindel med sygehusets midler. Blandt de tre sigtede er den nu tidligere medarbejder.

Det er noget, der ryster fællestillidsrepræsentant for DJØF i Region Syddanmark og næstformand for Hovedudvalget Lone Rasmussen.

- Jeg er dybt chokeret. Jeg har kun lige set overskrifterne, og det chokerer mig. Jeg er utrolig ked af, at vi har haft sådan en ansat hos os, og vi har det da heldigvis ikke længere, siger Lone Rasmussen.

Hun fortæller, at det er det mulige svigt af sygehusets patienter, der fylder hos de ansatte i dag.

- De penge kunne have været anvendt til pleje af vores patienter, og det er de tanker, der går igennem hovedet på folk, siger Lone Rasmussen.

Ikke fremstillet i grundlovsforhør

Sygehus Lillebælt anmeldte den 4. oktober en nu tidligere medarbejder til politiet, og det førte den 11. december til, at Sydøstjyllands Politi ransagede tre ejendomme i Vejle, på Fyn og på Sjælland. Her blev tre personer anholdt, heriblandt den tidligere medarbejder på Sygehus Lillebælt.

De tre personer blev ikke fremstillet i grundlovsforhør og er derfor løsladt igen, men de er stadig sigtet i sagen.

Lederen af Efterforskningscenter Midt i Vejle, Carsten Thostrup, fortæller, at man sandsynligvis skal 'pænt ind i 2020', før der eventuelt bliver rejst tiltale i sagen.

'Ethvert system har huller'

Sagen har allerede fået konsekvenser internt hos Sygehus Lillebælt.

Det siger Poul Erik Svendsen (S), der er formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark.

- Jeg ved, at man har set på egen praksis og på, om der er kontroller, der burde være skarpere, siger han.

Poul Erik Svendsen forventer at få en orientering om, hvilke tiltag Sygehus Lillebælt har gjort for at forhindre lignende situationer i fremtiden.

- Vi har nogle udmærkede systemer, men i ethvert system vil der være nogle huller, og det gælder selvfølgelig om at omkredse dem, så godt man kan, siger Poul Erik Svendsen.

Det har ikke været muligt for DR at interviewe sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om sagen, men han har sendt følgende skriftlige kommentar til den mulige svindel på Sygehus Lillebælt:

- Det lyder som en meget alvorlig sag. Sagen bliver lige nu efterforsket af politiet – derfor kan jeg ikke forholde mig til detaljer i sagen – men jeg følger udviklingen tæt, lyder det fra ministeren.