Chokofanter, vingummibamser og lakridskonfekt: Vi propper os med fredagsslik

Fredag er slikdag. 60 procent af bland-selv-slikket sælges om fredagen

Disney Sjov og X-Factor. Vi øser lakridser og vingummier op i rå mængder om fredagen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Næsten et kilo. Så meget slik sælger landets største udbyder af bland-selv-slik til hver dansker hvert eneste år. Og det er fredag, der er den helst store slikdag, fortæller Filip Berg, country manager hos Candy King.

- Størstedelen af vores leverancer - omkring 60 procent - ligger om fredagen, siger han.

Selskabet kørte i 2016 mere end 5.000 ton slik ud til butikkerne og har både Coop og Dansk Supermarked på kundelisten.

Det er særligt de kendte og elskede favoritter fra de store slikfabrikker, der ryger ned i papirsposen fredag eftermiddag.

- Haribos vampyrer og ferskner, og Chokofanter fra Toms. I bund og grund er det de store konfekture-leverandører, som er blandt forbrugernes foretrukne, siger Filip Berg.

Der er ca. 400 gram i posen

Når vi spiser fredagsslik, holder vi os altså ikke til en enkelt håndfuld.

- Den gennemsnitlige posestørrelse er mellem 350 og 400 gram, siger han.

Hos Toms-gruppen, som har solgt slik siden 1924, har marketing- og innovationsdirektør, Lone Andersen, et bud på, hvorfor det netop er fredag, vi fylder slikskålen.

- Det er der, hvor det er i orden at spise slik for både børn og vokse. Det skal ikke være for avanceret, og der skal være noget, som falder i god jord, især hos børnene, siger hun.

Toms-gruppen har erfaret, at der ofte ryger chokolade med i kurven, når der bliver købt bland-selv-slik.

- Det er et udtryk for, at børnene får bland-selv-slikket, og de voksne tager chokoladen. Så er der noget for hele familien, forklarer hun.

Tandlæger ser fordele ved fredagsslik

At fredagsslik er blevet populært falder faktisk i nogenlunde god jord hos tandlægerne. Ikke at de ligefrem vil anbefale at spise slik, men det har sine fordele kun at spise slik én dag om ugen.

- Tandsundhedsmæssigt er det rigtigt godt, at man får hele indtagelsen på én gang, siger tandlæge Jan Ole Jørgensen fra Kolding. På den måde bliver tænderne ikke udsat for at alt for meget syre fra de søde sager.

Han peger i øvrigt på, at chokolade er det "sundeste" slik, selv om det ikke rigtigt giver mening at tale om sund slik.

- Det, der kommer ind og hurtigt forsvinder ned i maven, det er mindst usunde, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.