Christina udskrev sig selv fra psykiatrisk afdeling: 'Jeg henvender mig aldrig på psykiatrisk skadestue igen'

Personalet i psykiatrien i Vejle er så presset, at det også rammer patienterne.

45-årige Christina Worm var for et års tid siden indlagt på psykiatrisk afdeling i Vejle. Hun udskrev sig selv få dage efter, da hun blandt andet blev fejlbehandlet for en psykose. (Foto: Steffen Terpling © (c) DR)

Præcisering: Antipsykotisk medicin kan godt være relevant at give til folk med en bipolar lidelse. Christina Worms kritik går på, at hun følte sig fejldiagnosticeret, og at personalet ikke kunne forklare, hvorfor hun skulle have den medicin.

Psykiatrien i Vejle Kommune har problemer.

Det viser en rapport, der blev tilgængelig for offentligheden mandag den 25. november, da den blev politisk behandlet i regionsrådet.

I rapporten ser man en måling, der viser, hvor utilfredse personalet er med arbejdet i psykiatrien.

45-årige Christina Worm var indlagt på psykiatrisk afdeling i Vejle for omkring et år siden.

Hun lider af en bipolar lidelse, og hun kæmpede på daværende tidspunkt med selvmordstanker.

- Det var meget kaotisk. Allerede ved indlæggelsen tænkte jeg 'Her skal jeg bare ud fra igen', siger hun.

Følte sig fejlbehandlet

Christina Worm blev indlagt, da hun tog på psykiatrisk skadestue med tanker om selvmord.

Hendes forventning var, at hun skulle behandles med antidepressiv medicin, så hun kunne få det bedre, men da hun mødte personalet på afdelingen, fik hun piller mod at være psykotisk.

En psykose viser sig ofte ved, at patienten eksempelvis hører stemmer eller føler sig forfulgt, men Christina Worm gjorde ingen af delene.

Det prøvede hun at forklare personalet, men det insisterede på, at hun skulle have medicin imod en psykose.

- Jeg var så ked af det og meget forvirret, siger Christina Worm.

Selvom medarbejdertilfredsheden er helt i bund på psykiatrisk afdeling i Vejle, mener formand for psykiatrien i regionsrådet, Thies Mathiasen (DF), ikke, at der er grund til bekymring som patient.

- Så vidt vi kan se, er der ikke nogen, der føler sig forurettet eller misbehandlet, siger han.

Formand for Sind i Syddanmark, Anne Hvidberg Jørgensen, køber ikke Thies Mathiasens udsagn om, at patienterne ikke føler utilfredsheden blandt staben.

- Det der med at 'det er der ikke noget, der tyder på', er jo et meget vidt begreb, siger hun.

Massive problemer og markant personaleflugt

Morten Weiss-Pedersen (K) mener, at nok må være nok.

Han vil have sat en uafhængig undersøgelse af medarbejdernes trivsel på psykiatrisk afdeling i hele Region Syddanmark i gang med det samme.

- Jeg ved, at der er massive problemer. Der er en markant personaleflugt. Det er fuldstændig uden for al debat, at der er problemer, siger Morten Weiss-Pedersen.

Den 'markante personaleflugt', Morten Weiss-Pedersen snakker om, betyder blandt andet, at der mangler læger i psykiatrien, og samtidig er der en overbelægning af patienter.

Hjælpen er på vej

Der er dog hjælp på vej til psykiatrien.

Den nye finanslov, der blev vedtaget i starten af december, sætter årligt 600 millioner kroner af til den.

Pengene skal blandt andet bruges på flere sengepladser og en styrket akutindsats. Det betyder, at akuttilbud som psykiatrisk skadestue får flere penge.

Thies Mathiasen tror, at det vil hjælpe på medarbejderflugten.

- Nu har vi allerede sat ind og afhjulpet situationen, så det ser meget lysere ud, end det gjorde for bare en uge siden, sagde han den 12. december til DR.

- Selvfølgelig betyder det noget, at der kommer flere penge til psykiatrien. Problemet er desværre, at vi simpelthen ikke kan få medarbejdere til psykiatrien. Men vi kan bruge nogle af midlerne fra finansloven til at opkvalificere arbejdskraften.

Christina Worm synes, det er fint med politiske planer for et ordentlig kig på psykiatrien, men hun skal ikke tilbage til det offentlige.

- Jeg henvender mig aldrig på psykiatrisk skadestue igen. Jeg frygter at blive syg igen, men jeg skal ikke derind. Jeg ville hellere at have været det foruden, siger hun.

Blev nødt til at søge væk fra det offentlige

Christina Worm har ved hjælp af en privatpraktiserende psykolog, som hun har betalt af egen lomme, fået det bedre. Men ikke meget.

- I dag står jeg i samme situation, som inden jeg blev indlagt. Selve indlæggelsen har kun været traumatiseret, og det har faktisk forværret min situation, siger hun.

Der er da også ny ledelse på vej til psykiatrien i Vejle. Samtidig prøver man at lappe de huller, den medarbejderflugt, der har været igennem den seneste tid, har efterladt sig.

Morten Weiss-Pedersen må dog også understrege, at målingen ikke er noget værd, hvis den ikke bliver taget alvorligt af ledelsen.

- Selve målingen er ikke engang det papir, den er skrevet på, værd. Starter man som ny ledende overlæge, skal man jo vide, hvad det er for en afdeling, man starter på. Til det formål er en måling meget værd, men kun hvis ledelsen tager det alvorligt, siger han.