Coronakrisen og 110 procent i dagpenge lokkede Søren over i sosu-faget: 'Jeg er fuld af forventning'

Sosu-uddannelserne oplever stor tilslutning efter ny ordning, der tiltrækker ledige.

Søren Stokholm Lauridsen har erfaring fra både hotel- og flybranchen, men nu er han ved at uddanne sig som sosu-assistent. - Jobmulighederne indenfor den her branche er større end i hotelbranchen, siger han. (Foto: Dr)

Hvis du har mistet dit job på grund af coronakrisen, og der ikke ligefrem er udsigt til, at du kan få et lignende job i fremtiden, kan gode råd være dyre.

Men for mange i den situation har løsningen været en midlertidig ordning om uddannelsesløft, der blev indført i sommer. Den henvender sig til ledige over 30 år, og ordningen er lavet, fordi mange brancher nærmest er blevet nedlagt på grund af corona.

I stedet for SU modtager de nye studerende 110 procent af dagpengesatsen for at tage en ny uddannelse, som så til gengæld skal være en af lidt mere end 40 specifikke erhvervsuddannelser, hvor jobsikkerheden vurderes som stor.

54-årige Søren Stokholm Lauridsen fra Vamdrup nær Kolding mistede sit spritnye job som receptionist på et hotel, før han overhovedet var begyndt på det.

Tidligere har han også arbejdet som steward for blandt andet SAS, men med en hotel- og flybranche i knæ, tror han ikke på, at der er et fuldtidsjob til ham inden for den nærmeste fremtid. Derfor er han tilbage på skolebænken og i gang med at uddanne sig til sosu-assistent.

- Jeg er fuld af forventning til det. Virkelig. Direkte hvad jobbet indebar, var jeg ikke klar over, men det har jeg fået et helt andet indtryk af nu, og det er ikke noget, der har afskrækket mig. Tværtimod, siger Søren Stokholm Lauridsen.

Søren Stokholm Lauridsen forventer at slutte sit arbejdsliv som sosu-assistent. Se mere i videoen herunder.

Han fremhæver jobsikkerheden i sosu-faget som den primære grund til, at han har valgt faget. Og så var han aldrig kommet i gang med det, hvis det ikke var for den nye ordning, hvor han modtager 110 procent dagpenge i stedet for SU.

- Med min alder af 54 år ville jeg ikke have råd til SU. Så ville jeg simpelthen springe fra. Havde jeg ikke haft dagpengemuligheden, havde jeg simpelthen ikke taget den her uddannelse, siger han.

Mange nye elever

Søren Stokholm Lauridsen er begyndt på Social og Sundhedsskolen Fredericia-Vejle-Horsens-Kolding, og her fortæller direktør Anne Mette Vind, at Søren bestemt ikke er den eneste.

- Vi har fået mindst 50 elever ekstra på grund af den her ordning, siger hun.

På landsplan har de 110 procent dagpenge også haft en betydning for antallet af elever, fortæller Lisbeth Nørgaard, der er formand for Danske Sosu-skoler.

- Selvfølgelig er de økonomiske vilkår med til at fremme at den målgruppe af voksne medborgere, der ikke ellers ville have råd til at skifte branche, får nogle økonomiske vilkår, der understøtter det, siger Lisbeth Nørgaard.

Ingen planer om at droppe ud

Sosu-uddannelsen er kun en af mange uddannelser, hvor ordningen er mulig, og i Kolding Kommune har arbejdsmarkedschef Mette Byskov aktivt arbejdet med at få ledige i gang med en uddannelse.

- Vi har målrettet informeret borgerne om, hvor der er ledige job, og hvilke brancher, der efterspørger hvilke kompetencer, og så har vi mulighed for at tilbyde den her løsning med 110 procents dagpenge og en uddannelse, siger hun.

Arbejdsmarkedschef i Kolding Kommune Mette Byskov fortæller, at kommunen har haft god brug af ordningen.

- Jeg tænker, at det især er interessant for folk lige nu, hvor antallet af ledige er stigende. Tiden må vise, om det bliver ved. Det er svært at sige på nuværende tidspunkt, siger Mette Byskov.

Nu glæder 54-årige Søren Stokholm Lauridsen sig bare til det nye uddannelses- og arbejdsliv, der ligger foran ham. Han har ikke tænkt sig at hæve sine 110 procent dagpenge og så droppe ud, når coronakrisen er forbi, og han kan få job i sin gamle branche igen.

- Jeg er lige blevet tilbudt at komme lidt tilbage til foråret, hvor de var ved at planlægge den nye bemanding, men der måtte jeg sige nej tak. Nu er jeg begyndt på det her, og jeg synes, at jobmulighederne indenfor den her branche er større end i hotelbranchen, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter