D-vitaminskandale: Nu skal Ida være med i et forskningsprojekt

Det er blevet kaldt den største sag om forgiftning med D-dråber i verden. Nu bliver erfaringerne samlet i et forskningsprojekt.

Ida Bruun fra Vejle bliver nu en del af et forskningsprojekt. Den lille pige blev i sommer forgiftet med D-vitamindråber fra firmaet Inno Pharma sammen med en række børn fra hele landet. Læger vil nu bruge oplysningerne om børnene til forskning. (Foto: © Annette Jespersen DR Trekanten, DR Trekanten)

Ida Bruun fra Vejle er et af de mange små børn, som i sommer fik op til 75 gange for meget D-vitamin gennem dråber fra firmaet, Inno Pharma.

Sagen er helt unik, fordi det er første gang i verden, at så mange børn er blevet udsat for så store mængder D-vitamin.

Nu vil læger bruge den tragiske sag til et stort forskningsprojekt, og det er en god idé, mener Idas mor, Lene Bruun.

Hun håber, at Ida kan hjælpe med til, at andre familier i fremtiden får mildere forløb for eksempel uden at skulle have taget blodprøve hver fjerde dag.

- Det er traumatisk for små børn at være afsted til blodprøver, og det er rigtig mange måneder, vi har været i det, siger Lene Bruun.

Børnene skal give blod og urin til en database, som blandt andet skal vise, hvor mange børn, der blev forgiftet, symptomer og effekten af behandlingen.

Men forskerne vil også gerne finde ud af, hvorfor nogle børn blev mere syge end andre, forklarer overlæge Henrik Christensen fra HC Andersens Børnehospital i Odense.

- Vi håber, at se nogle mønstre i, hvem der bliver forgiftet og hvem der ikke gør, siger overlægen, der står bag forskningsprojektet.

Ida fra Vejle er stadig ikke frisk, så Lene Bruun håber at andre børn kan få glæde af resultatet af forskningen.

- Hele familien er jo syg, og man kan mærke det på os alle sammen. Vi er trætte, siger Lene Bruun.

Forskerne forventer at mindst 60 børn vil indgå i projektet.

Inno Pharma fra Vejle har for længst fjernet dråberne fra markedet, og Fødevarestyrelsen gav tilbage i august firmaet en bøde på 90.000 kroner.