Dagbøger modvirker patienternes mareridt og falske minder

En simpel dagbog kan hjælpe intensivpatienter tilbage til en normal hverdag, ved at beskrive hvordan indlæggelsen er forløbet

Intensivpatienter kan have falske minder og mareridt fra indlæggelsen, men en dagbog kan hjælpe, viser en undersøgelse. (Arkivfoto)

Patienter der har været gennem et intensivt forløb på sygehuset, har ofte svært ved at huske og bearbejde oplevelsen bagefter.

Mange lider af vrangforestillinger, hvor de tror de har været i krig, eller er blevet begravet.

Men en dagbog kan hjælpe dem tilbage til virkeligheden, og det virker, viser en ny undersøgelse.

Patientdagbøger har god effekt

På Vejle Sygehus har sygeplejersker gennem de sidste 12 år skrevet dagbøger til de kritisk syge patienter på intensiv-afdelingen.

Nu har sygehuset undersøgt effekten af at give patienterne deres dagbøger med hjem, når de bliver udskrevet.

Resultatet er lovende, for dagbøgerne har en god effekt, siger Lone Hansen, der er vejleder på patientdagbog projektet.

- Det, der var slående, var, at de patienter, der havde brugt dagbogen allermest, også var dem, der var nået længst i forhold til at få en normal døgnrytme og nattesøvn, siger hun.

Dagbogen beskriver hverdagen

Dagbøgerne beskriver patienternes forløb på en hverdagsagtig facon. Det er ikke en journal, men et værktøj, der skal hjælpe hukommelsen, når de udskrevne patienter skal komme sig, oven på en hård indlæggelse.

- Vi skriver, hvad der sker inde hos patienterne, hvilken dag det er, hvordan vejret er, og hvem de har haft besøg af, siger Lone Hansen.

Formålet med projektet er at give en håndsrækning til patienterne, sådan at de får hjælp til at rekonstruere deres forløb. Der er nemlig ofte noget der glipper, fordi de ikke kan ikke huske indlæggelsen konkret.

- De har en masse følelser, så det de husker, er på det emotionelle plan. De har ikke den rationelle tilgang til deres oplevelse, og det er derfor, at vi giver dem dagbøgerne med hjem, siger Lone Hansen.

Symptomer der ligner posttraumatisk stress

Ofte sker det at patienterne i deres sygdomsforløb har minder om begivenheder, der ikke har fundet sted i virkeligheden, og her kan dagbøgerne også hjælpe.

- Vi har oplevet, at patienter har symptomer, der minder om posttraumatisk stress. Det vil sige, at de har uvirkelige minder og mareridt.

Nogle patienter havde minder om at blive begravet. Andre havde oplevet, at de havde været i krig. Det er nogle voldsomme følelser, og det kan give dem problemer i forhold til nattesøvnen, og i forhold til at få bearbejdet forløbet.

Ordningen skal udvides

Nu skal projektet udbredes til andre intensiv-patienter på Sygehus Lillebælt, og samtidig skal ordningen videreudvikles, så der kommer endnu bedre muligheder for at huske sin indlæggelse.

- Vi skal have etableret et tilbud om, at patienterne kan møde de sygeplejersker og læger, der har behandlet og plejet dem og få en snak med dem, siger Lone Hansen.

Vejle Sygehus er ikke alene om at skrive patientdagbøger. Flere steder i landet har sygehusene indført dagbøger i et forsøg på netop at forkorte og forbedre patienters forløb, efter de er blevet udskrevet fra intensiv.

 

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk