Daniel flytter fra Brøndby til Vejle for at blive betjent: Her er landets nye politiskole

Politiskolen åbner i Vejle – nu vil flere jyder være betjente.

Daniel Vinsløv Nielsen er en af de politistuderende, der skal sidde på skolebænken i Vejle. (Foto: Line Kirchheiner - DR)

Værtshusslagsmål, husspektakler og udrykning er fra i dag på skoleskemaet i Vejle. Her kan 384 politistuderende iføre sig den lyseblå skjorte og som de første træde ind på politiskolens nye afdeling i Vestdanmark.

Bag skolens rå betonvægge ligger lokaler til traditionel undervisning i jura og rapportskrivning.

Lige udenfor klasseværelset på Egon Olsens Vej starter den specialdesignede øvelsesby, der skal give de studerende så realistisk og autentisk en uddannelse som muligt.

Her kan de studerende øve værtshusslagsmål på Bents Bodega, bankrøveri i Sydøstjyllands Sparekasse og husspektakler i en toværelseslejlighed på Artillerivej.

'Det er en sindssygt lækker skole'

Daniel Vinsløv Nielsen er en af de politistuderende, der skal sidde på skolebænken i de nye omgivelser.

- Det er en sindssygt lækker skole. Det er nogle helt nye og virkelig fede faciliteter. Det hele er samlet under ét tag, og det gør, at man både kan øve færdselsuheld og lave nogle situationsspil, der gør det hele mere virkeligt, siger Daniel Vinsløv Nielsen.

  • 24-årige Daniel Vinsløv Nielsen flytter til politiskolen i Vejle fra Brøndby-afdelingen for at være tættere på sin familie og venner. (Foto: Line Kirchheiner - DR)
  • Øvelsesbyen er bygget som en kulisse på den ene side og med autentiske lokaler på den anden. Lokalerne rummer både en bodega, en detention og en to-værelses lejlighed med køkken og bad, der skal give de studerende en uddannelse så tæt på virkeligheden som muligt. (Foto: Line Kirchheiner - DR)
  • I øvelsesbyens lyskryds kan de politistuderende øve at håndtere færdselsuheld og blive klædt på til at dirigere trafikken, når et lyskryds svigter. (Foto: Line Kirchheiner - DR)
  • Vejene i skolens øvelsesby er bestemt i samarbejde med politimuseet. Derfor kan man blandt andet gå op ad Artillerivej, hvor den første politiskole havde adresse, krydse fodgængerfeltet ved Torvet og træde ud på skolens træningsanlæg fra Egon Olsens Vej. (Foto: Line Kirchheiner - DR)
  • Politiskolen er bygget til, at de studerende kan samarbejde om opgaverne i teorilokalet. Det kan blandt andet foregå i ét af skolens mange grupperum, der er opkaldt efter landets forskellige politikredse. (Foto: Line Kirchheiner - DR)
  • Midt i skolens kantine hænger et udsnit af bygningens rå betongulv. Stykket i gulvet er erstattet af glas, der skal signalere, at der er gennemsigtighed i politiets arbejde. (Foto: Line Kirchheiner - DR)
  • På skolens skydebane kan lyset reguleres, så de studerende både kan træne at skyde i dagslys og i nattens mørke. Lokalerne giver også mulighed for at regulere vindretningen på skydebanen. (Foto: Line Kirchheiner - DR)
1 / 7

Han har taget første del af politiuddannelsen på den nedlagte folkeskole i Brøndby, der danner rammerne om politiskolens afdeling i Østdanmark.

Da skolen i Vejle stod færdig, var han ikke i tvivl om, at det var her, han ville uddannes til betjent.

- Jeg har altid vidst, at jeg gerne ville have mit praktikophold på Sjælland, fordi det er mit indtryk, at der bare sker rigtig meget derovre. Men nu er jeg bare kommet dertil, at jeg gerne vil hjem til min familie og mine venner i Jylland igen, siger han.

Den mest moderne politiskole

Skolen er den første specialdesignede politiuddannelse i Danmark og har kostet omkring 445 millioner kroner at bygge.

For den pris har man fået en politiskole i topklasse, mener rektor Jan Bjørn.

- Det er en fuldstændig nybygget skole fra ende til anden. Alle uddannelsesfaciliteterne er nye og efter nutidens standard. Det er det mest moderne, man overhovedet kan byde på af politiuddannelse, siger han.

Skolen er bygget i samarbejde med Rigspolitiet og med inspiration fra politiskoler over hele Europa. Den er indrettet med undervisningslokaler, træningsfaciliteter og en øvelsesby under ét tag, så teorien kan føres direkte ud i praksis.

- Her har vi det hele. Et værtshus, hvor vi kan lave iscenesatte øvelser, imens resten af klassen kan stå hævet på et plateau og se, hvad der foregår. Det bliver så autentisk som muligt, siger Jan Bjørn.

I rummet, hvor de studerende lærer at slås, er væggene af glas, så de kommende kadetter og betjente kan forberede sig på, at folk ser med, når de bevæger sig i gadebilledet. Og på skolens skydebane kan lyses tilpasses, så det minder om en nat i patruljebilens blå skær.

- Det betyder, at de politistuderende, vi sender ud i praktik og ud i kredsene, er klædt så godt på til at møde den virkelighed, der venter, siger rektor Jan Bjørn.

I Vejle er det hele samlet ét sted

Virkeligheden i Vejle lader vente på sig lidt endnu for 24-årige Daniel Vinsløv Nielsen.

Han skal først gøre praktikken i Nordsjællands Politikreds færdig, før han kan tage turen til den nye skole fra Brøndby-afdelingen. Her har han været vant til, at øvelserne foregår i lokaler et stykke fra skolen, og derfor glæder han sig til at flytte ind i den nye øvelsesby.

- Vi skulle forhåbentlig alle komme ud og kunne det samme, om du er uddannet i Brøndby eller Vejle. I Brøndby er det tidskrævende at skulle køre fra skolen og ud til øvelseslokalerne, men her i Vejle er det hele samlet ét sted, og det tror jeg bare kommer til at give så meget mere.

I videoen kan du høre 24-årige politistuderende Daniel Vinsløv Nielsen fortælle, hvorfor han gerne flytter 224 kilometer vestpå for at gøre sin uddannelse som betjent færdig på politiskolen i Vejle.

Det er attraktivt blandt de jyske ansøgere til politiskolen, at man kan tage uddannelsen i Vestdanmark, siger rektor Jan Bjørn.

- Det er klart, at hvis man som ungt menneske bor i Jylland, så vil det også være en fordel for mange, at man ikke er tvunget til at flytte til Østdanmark for at tage politiuddannelsen, siger Jan Bjørn.

Flere politifolk fra Jylland

Tidligere var der ifølge Rigspolitiet et mindre overtal af ansøgere til politiuddannelsen fra Østdanmark, men det har ændret sig. Og efter at politiskolen åbnede midlertidigt på Ryes Kasserne i Fredericia for godt to år siden, er der nu flest ansøgere fra Vestdanmark.

- I forhold til rekrutteringen er det en styrke, at vi har en politiskole i Vestdanmark, det har vi allerede set med den midlertidige skole i Fredericia. Men det her er også et videreuddannelsescenter, og det bliver det for hele Danmark, siger Jan Bjørn.

Politiskolens afdeling i Vestdanmark bliver også centrum for politiets efter- og videreuddannelse. Her forventer man at afholde 20.000 kursusdage om året i de nye omgivelser i Vejle.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter