Daniel og Louise droppede Nordsjælland og købte et faldefærdigt palæ i Jylland: ’Folk tænker nok, vi er tossede’

Familien Nakskov står over for et gigantisk renoveringsprojekt med det knap 200 år gamle palæ.

Mellem Vejle og Billund i et kuperet og skovfyldt terræn i Randbøldal ligger Det Hvide Palæ.

Det Hvide Palæ er en gigantisk bygning med et hovedhus, to længer og et lille stenhus, der blev opført i 1839 på toppen af en bakke med udsigt over byen.

Dengang var det ejeren af Randbøldal Klædefabrik, der boede der, men i mange år har bygningerne stået tomme og er blevet angrebet af svamp og forrådnelse.

Men nu har Det Hvide Palæ fået nye ejere. Ægteparret Louise Leth Nakskov på 31 år og Daniel Nakskov på 38 år har købt stedet og agter at renovere det tilbage til fordums styrke.

Med sig under armen har de sønnen Alfred på blot ni uger og datteren Ellen-Marie på to et halvt år.

Familien er flyttet fra et hus i Nordsjælland og spejder nu ind i flere års renoveringsarbejde.

- Jeg kan godt forstå, at folk tænker, at vi er tossede. Det er vi nok også, så det er nok ikke helt forkert tænkt. Men vi har drømmene og ambitionerne, og vi siger til hinanden hver dag, at vi kan det her. Vi tvivler ikke på os selv, siger Daniel Nakskov.

Ambitionerne er store. Ellers forlader man ikke familie og venner i Nordsjælland og tager over de to broer for at ende i naturskønne Randbøldal.

- Vi gør det, fordi vi har nogle større drømme for os selv. Vi havde et godt hjem med gode jobs og dejlige venner, men der var noget, der ikke fungerede for os. Vi drømmer om et sted, der er åbent for alle og er et samlingspunkt for både lokale, virksomheder og turister. Vi vil være et lokalt kraftcenter, siger Louise Leth Nakskov, der, når hun ikke er på barsel, arbejder som delivery manager.

Familien er så dedikeret til drømmen, at de er flyttet ind i en campingvogn på Randbøldal Campingplads, mens Daniel sætter den store ejendoms lille stenhus i stand, hvor familien skal bo.

Velkommen til Dalekilde

Under Daniel og Louises ejerskab skal Det Hvide Palæ kendes under et nyt navn – Dalekilde. Palæet ligger på Dalekildevej, og navneændringen er for parret en måde at sætte deres eget præg på stedet.

Hovedhuset skal indeholde event- og konferencelokaler, så virksomheder kan bruge stedet i hverdagen, og samtidig skal der være plads til bryllup og fest.

Der skal være balsal og spisesal og op til 20 værelser til overnattende gæster.

- Vi vil også gerne have en lækker vinkælder og lave noget god mad, og vi vil gerne være værter og sørge for, at gæsterne får en god oplevelse ved at være her, siger Louise Leth Nakskov.

Det er kun murværket, der står tilbage i det store palæ, og det giver familien stor frihed. Daniel er byggeleder, mens Louise har styr på finanserne og, når den tid kommer, indretningen.

På Instagram kan man på hendes profil ’Dalekilde’ følge med i, hvordan byggeriet skrider frem.

- Vi skal have en nutidig indretning i nynordisk moderne version, men også gerne med lysekroner og sans for den tid, det kommer fra. Der skal vi finde en kombination. Jeg bruger en masse tid på Instagram og Pinterest for at finde inspiration, siger Louise Leth Nakskov.

Fra soldat til byggeleder

Daniel Nakskov er tidligere oversergent i Forsvaret, og så har han hænderne skruet rigtigt på. Derfor kan han selv være byggeleder på det store projekt, og indtil videre har det været det hele værd.

- Jeg kommer herop om morgenen, og der er helt stille, og fuglene synger, og rådyrene løber rundt. Så drømmer man om, at man om noget tid har genskabt noget af den charme og den historie, her er. Det giver værdi og mening, selv om det er benhårdt arbejde, siger han.

Parret er ifølge eget udsagn blevet taget imod med 'hjertevarme og åbne arme' af lokalbefolkningen i Randbøldal. Det giver ekstra blod på tanden.

For naturligvis kan det store arbejde hverken gøres eller finansieres alene.

- Vi leder efter mennesker, der kan hjælpe os og som kan se en idé i at investere i den her idé, siger Daniel Nakskov.