Danmark får sit første anerkendte vinområde: Nu er vi på verdenskortet for vin

EU har tildelt et vinområde ved Kolding Fjord mærkatet ’Beskyttet Oprindelses Betegnelse’.

Sven Moesgaard er indtil videre den eneste vinbonde i Dons-området, der nu har fået mærkatet 'Beskyttet Oprindelses Betegnelse' af EU

For første gang har en dansk fødevare fået EU-mærkatet ’Beskyttet Oprindelses Betegnelse’ (BOB).

Den er gået til vinområdet Dons, der ligger i en smeltevandsdal ved Kolding Fjord.

BOB-mærkatet er kendt fra den græske feta, parmaskinken, champagne og nu også mousserende vin fra Danmark. I fremtiden vil der stå DonsBoB på alle flaskerne fra dette område.

Området ved Kolding Fjord er 500 hektar stort. Mousserende vin produceret i dette område kan nu betegnes som ’kvalitetsvin’ af en art, som kun må laves dette sted og efter bestemte forskrifter, som man kender det fra eksempelvis champagne.

På de 500 hektar, der nu er BOB-mærket område, er der faktisk kun en enkelt vinbonde. Det er Sven Moesgaard, der ejer vingården Skærsøgaard, som fylder 43 ud af de 500 hektar i området. Her har han lavet mousserende vin siden 2001.

- Det er en glædens dag. Det er kæmpestort. Jeg tror, at vi får et nyt erhvervseventyr i området. Det er meget velegnet til at lave mousserende vine, og Danmark kommer for alvor på verdenskortet for vin. Vinelskere kan være sikre på, at vinen her har den højeste kvalitet, siger Sven Moesgaard.

Skærsøgaards vinstokke i vinområdet Dons ved Kolding Fjord.

Med det nye BOB-mærkat forventer Sven Moesgaard, at der kommer rift om de resterende hektar jord i området.

- Det er kronen på værket efter at have lavet vin i Danmark i 20 år. Vi får lov at sammenligne os med de store vinområder, og jeg vil tro, at jordprisen stiger, og at flere vinbønder kommer til området, siger Sven Moesgaard.

Han byder dog den nye konkurrence velkommen, men overvejer også selv, om han skal udvide forretningen.

- Det kan da godt ske, at jeg skal ud og købe lidt jord hos naboerne, siger han.

Sådan ser de mousserende vine fra Skærsøgaard ud.

Processen med at få området godkendt til et BOB-mærkat startede helt tilbage i 2011. Den betyder, at vinbønder, der producerer mousserende vin i området, kan stemple deres vin som ’kvalitetsvin’, hvis de følger de rigtige produktionsforskrifter.

Tilbage i 2001 blev Danmark godkendt som et vinproducerende land, men det er første gang, at Danmark får et anerkendt vinområde med kvalitetsvine.

Facebook
Twitter