Danmarkshistoriens største faglige møde: Nu samles 10.000 tillidsfolk i Fredericia

Storkonflikt og lockout spøger i horisonten – i dag samles 10.000 tillidsfolk i Fredericia.

Der er dækket op ved bordene så langt øjet rækker i Messe C i Fredericia i dag.

Der er litervis af kaffe på kanden, 13.000 rundstykker og 30.000 stykker frugt klar, når 10.000 tillidsrepræsentanter på tværs af mere end 180 fagforeninger i dag mødes i Fredericia.

Messecenteret ’Messe C’ i Fredericia er vært for fagbevægelsens arrangement, der ifølge eget udsagn er ’det største faglige møde i Danmarkshistorien’.

Lærere, sygeplejersker, betjente, sosu’er, soldater og en lang række øvrige offentlige ansatte vil være repræsenterede. Det skønnes, at 440.000 offentligt ansatte i øjeblikket er blevet stillet en lockout i udsigt, der vil blive effektueret fra den 10. april.

En storkonflikt kan komme til at lamme store dele af den offentlige sektor, efter overenskomstforhandlingerne mellem fagforeningerne, staten, regionerne og kommunerne er gået i hårdknude.

Ifølge HK Kommunal er formålet med mødet, at der skal koordineres og udvikles på de aktiviteter, der skal sættes i gang i forbindelse med en konflikt.

- Jeg tror på, at der kan dannes en masse energi, når overlægen, jord- og betonarbejderen, soldaten, HK'eren og en masse andre fagligheder går sammen om at udveksle kreative forslag til aktiviteter. De skal være med til at understøtte vores budskab om, at de offentligt ansatte også skal have del i opsvinget, siger Bodil Otto, der er formand for HK Kommunal, i en pressemeddelelse.

Der vil være paneldebatter, og deltagerne vil blive opdelt geografisk, så der kan ’udvikles lokale konfliktaktiviteter’, oplyser HK Kommunal.

Stormødet er selvsagt det største arrangement, der er afholdt i Messe C's mere end 100 år gamle historie, og der er rygende travlt til det sidste med blandt andet at få 10.000 stole og kaffekopper på plads.

- Det er klart, det er altid spændende at få sådan en opgave, der ligger lidt ud over kanten. Normalt, når man bestiller så stort et møde, har man rigtig god tid til at planlægge det, og man kender alle detaljer mindst et par måneder i forvejen, siger Grete Højgaard, der er administrerende direktør hos Messe C, til DR.

Der skal rigeligt med frugt på bordet, når 10.000 tillidsfolk i dag samles i Messe C.

Men i dette tilfælde har der blot været et par uger til at få styr på logistikken.

- Det stiller store krav. Alle skal være indstillede på, at i de her dage skal man lave noget andet – og der er nogle, der skal arbejde om natten hele ugen her, siger Grete Højgaard.

Mødet foregår fra klokken 10.00 til 15.00, men deltagerne er inviteret allerede til klokken 9.00 - simpelthen fordi, at det kan tage lang tid at få 10.000 mennesker til at finde deres plads.