Dansk boksning er groggy: Mesterskaber afgøres uden kamp

Ingen TV-dækning og kun et par hundrede tilskuere. Det er vilkårene, når der i weekenden er danske boksemesterskaber.

14-årige Gustav Mortensen vinder en boksekamp. Til weekendens danske mesterskaber er det småt med modstandere. (Foto: Varde AK © (c) DR)

Når 14-årige Gustav Mortensen fra Varde Atletklub i weekenden stiller op i de danske mesterskaber i boksning i Holstebro, kan han nemt ende med slet ikke at komme i kamp.

Boksesporten savner både interesse og medlemmer, og det betyder, at mange af de tilmeldte boksere ikke kommer til at dele knockouts ud i ringen, fordi der ikke er nogen at kæmpe imod i deres alders- og vægtklasse.

- Jeg går til boksning for at bokse nogle kampe. Det er irriterende, når det er sådan et stort stævne, at man ikke får en kamp. Det er Danmarksmesterskaberne, så jeg vil gerne have en kamp der, siger Gustav Mortensen.

Bliver mester uden kamp

Hos Aabenraa Bokseklub har klubbens boksere samme udfordring. Mathias Hansen på 17 år bokser supersværvægt, og har udsigt til at blive dansk mester uden kamp.

- Det er selvfølgeligt ærgerligt at blive dansk mester uden kamp, men han er dansk mester, og så håber vi, at vi kan finde stævner og turneringer, som han kan komme til at bokse ved i stedet for, siger klubbens formand Anne Thyssen.

Det er Bokseklubben Skt. Jørgen fra Holstebro, der arrangerer weekendens mesterskaber, og her erkender næstformand Kasper Hangaard, at gløden er gået af den oldgamle gentlemansport.

- Dansk boksning har ikke fulgt med tiden. Det er vores største hurdle, og det er vores egen skyld, fordi vi ikke har gjort nok for det, siger han.

Ingen TV-opmærksomhed

De største udfordringer ligger i at skabe nok opmærksomhed omkring arrangementerne, og for eksempel sørge for at TV-selskaberne igen vil sende fra stævnerne.

Men opmærksomheden på sporten hænger meget sammen med, om der er forbilleder, som de unge kan spejle sig i.

Der er en klar sammenhæng mellem store danske boksenavne, og interessen for at prøve sporten selv, fortæller Jens Heuckendorrf, cheftræner i Esbjerg Bokseklub.

- Vi havde Brian Nielsen-effekten, og vi havde også Kessler-effekten. Da Brian Nielsen var på toppen, strømmede folk til klubben, der skulle alle være boksere. Så stoppede han karrieren, og der blev et vakuum med stilstand. Så kom Kessler, og det blomstrede op igen, husker han.

Kurven knækket i Vejle

Det er dog ikke alle steder, at boksningen er sendt til tælling. I Vejle-klubben BK Wedala er sporten ved at slå sig ud af den krise, den har befundet sig i.

- Vi har 28 mand med en startbog, som er klar til at gå i kamp. og det er der altså ikke ret mange klubber i Danmark, der har, siger Leif Lund, der er formand for klubben.

Til weekendens mesterskaber stiller klubben med seks boksere, som formanden alle vurderer har en chance for at vinde medaljer.

Leif Lund har selv været med til at arrangere større stævner. I år var Wedala værter for det jyske boksemesterskab, og her så omkring 1500 kampene.

- Det er med til at løfte boksningen. Så siger folk 'det skal vi prøve igen næste år'. De unge kan også se, at det er sjovt at være med til, og det kan være med til at løfte boksningen, mener Leif Lund.

Facebook
Twitter