Danske vognmænd vil sikre sig mod trafikulykker

Fra november skal alle nye lastbiler i EU være udstyret med automatisk nødbremse, men mange danske vognmænd har allerede investeret i det nye udstyr.

Danske vognmænd køber i stigende grad lastvogne med det livreddende nødbremsesystem, AEB, selvom det endnu ikke er lovpligtigt. Systemet gør, at lastbilen automatisk bremser, hvis chaufføren ikke reagerer på en forhindring forude.

Fra 1. november skal alle nye lastbiler være udstyret med automatisk nødbremse. Men den dato kunne have ligget meget før, mener formanden for Sydøstjyllands Vognmandsforening, Per Rasmussen.

- Vi må jo konstatere, at lovgivningen på det her område jo er langt bagefter den teknologiske udvikling, siger han.

Mange har allerede købt det nye sikkerhedsudstyr

I november sidste år skete der en stor ulykke på motorvej E45 mellem Hedensted og Horsens. Her var trafikken gået i stå. Og en lastbilchauffører var uopmærksom og ramte køen af biler.

Tre blev dræbt. Ulykken kunne måske være undgået, hvis lastbilen havde haft automatisk nødbremse.

Håbet er, at man i fremtiden kan undgå flere af den slags ulykker. Under alle omstændigheder kommer der stadig flere danske lastbiler på vejene med automatisk nødbremse, konstaterer Per Rasmussen:

- Det er rigtig glædeligt at se, at mange af vores medlemmer og danske vognmænd investerer 30.000 kroner i at få udstyret i deres biler for at højne trafiksikkerheden, siger han.

Vognmand vil gøre en forskel

En af de vognmænd der har fået leveret lastvogne med systemet installeret, er Jens Aage Daugaard fra Egtved.

- Vi har fået det her system for at højne trafiksikkerheden, og vi vil helst undgå at være impliceret i nogle ulykker. Hvis du godt vil være med til at forandre verden, så er du jo nødt til at være en af dem, der rykker først, siger han.

Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt (V) har tidligere afvist at indføre kravet i Danmark før den EU-fastsatte dato.

Se hvordan systemet virker i videoen øverst i artiklen.

Facebook
Twitter