Danskerne har fået 1.000.000 "Tænkepauser"

En serie letlæste bøger om forskning runder et skarpt hjørne i dag.

Forskning formidlet i små bøger er blevet populære - også hyggelæsning. (Foto: Brian Bergmann © Scanpix)

Forskningsbøger er normalt ikke den store sællert i boghandlen, men bogserien "Tænkepauser" runder i dag en million eksemplarer.

I serien er forskere fra Aarhus Universitet blevet bedt om at skrive en bog på 60 sider om ét emne og i et sprog, som kan forstås af alle.

En af forskerne, der har bidraget, er professor og lyriker Søren Fauth fra Fredericia. Han er glad for, at han kan nå et større publikum med lommebogen "Vilje", der er én ud af 54 bøger i serien.

- Det er altid dejligt at have nogle læsere. Det kan godt blive et meget lukket kredsløb, man er i, når man bare er forsker og skriver i litterære tidsskrifter og antologier, hvor læserskaren nogle gange er nede på 10-20 mennesker. Jeg kan vældig godt lide at have skrevet noget, som er kommet bredere ud, siger Søren Fauth.

Umiddelbart kan det lyde som en simpel opgave at skrive en bog på 60 sider i letforståelig sprog, men det er lettere sagt end gjort, når man er forsker, fortæller Søren Fauth.

- Jeg er aldrig i mit liv blevet redigeret så hårdt som her. Og alt efter hvor nærtagende man er, så gør det mere eller mindre ondt. Der var helt sikkert nogle grænse-situationer, hvor jeg skulle presse mig selv helt vildt, fordi jeg synes, at det blev for plat og bogstaveligt, siger han.

Redaktørens favorit

Men hans bog "Vilje" endte med at blive en af forlagsredaktør, Søren Mogensen Larsens, personlige favoritter.

- Han (Søren Fauth red.) fortæller en kompliceret filosofi-historie og får samtidig inddraget Lance Armstrong. Det er en fantastisk personlig fortælling om, hvordan han barberer ben - fordi han selv går op i cykling - og om tunge filosofi-folk som Schopenhauer og Kant fra 1800-tallet, mener forlagsredaktøren.

Der bliver i gennemsnit trykt 18.500 eksemplarer af hver bog i serien "Tænkepause," og selv om det ofte er tunge emner, der bliver taget under behandling af forskerne, så er bøgerne populære hos boghandlerne.

Det fortæller Birgitte Eriksen, der ansat ved Bog og Idé i Tørring.

- Det er impulskøb, hvis man lige ser en titel, der taler til en. De købes også som værtindegaver, og så er der dem, som kommer med en specifik liste og skal have nogle bestemte titler, siger hun.

Flere foredrag

"Tænkepausernes" succes har også betydet, at Søren Fauth oplever en større interesse for at få ham ud til foredrag.

- Der er henvendelser, der går specifikt på bogen. Så jeg har været på en række folkebiblioteker. Flere steder for over 100 mennesker og med billetsalg, hvor jeg bagefter fik at vide, at der var flere hundrede mennesker, der ville have haft en billet, fortæller han.

Det er hos JVM Bogbinderi i Kolding, at bog nummer 1.000.000 i dag ruller hen af samlebåndet, og i den forbindelse kommer forskningsminister Søren Pind på besøg for at modtage bogen.

Facebook
Twitter