De ældre buldrer videre på jobbet: Tusindvis dropper pensionen

På fem år er der sket en stigning på 38 procent i antallet af personer over 67 år, der stadig er aktive på arbejdsmarkedet.

Flere og flere personer over 67 år bliver hængende på arbejdsmarkedet.

Flere end 90.000 danskere er stadig aktive på arbejdsmarkedet på trods af, at de er ældre end 67 år.

Fra 2011 til 2016 gik antallet af danskere over 67 år, der er beskæftigede, fra 67.462 til 93.068. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik. Det svarer til en stigning på 38 procent.

- Det stiger af flere årsager. En årsag er, at de ældres helbredstilstand bliver bedre og bedre – det vil sige, at de er mere i stand til at blive på arbejdsmarkedet. Deres kvalifikationer bliver også bedre og bedre, og kvalifikationsniveauet er noget af det, der gør, om man bliver lang tid på arbejdsmarkedet, siger Per H. Jensen, der er professor og arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.

Men den vigtigste forklaring på, hvorfor der kommer flere og flere seniormedarbejdere på de danske arbejdspladser er ifølge professoren, at tilgangen til det at have et arbejde har ændret sig markant.

- Tidligere gik man på arbejde af rent instrumentelle årsager. Man gik på arbejde for at få adgang til penge, og i virkeligheden ønskede man at arbejde så lidt som overhovedet muligt. Men nu er arbejdet i stigende grad et sted, hvor man realiserer sig selv og udlever sig selv, siger Per H. Jensen.

For mange over 67 år er arbejdet stadig et sted, hvor man har spændende opgaver, gode relationer og nyder omgivelsernes respekt.

- Seniorerne har rigtig mange kvaliteter. De har et stort overblik og en stor faglig kunnen, og det er en af årsagerne til, at mange arbejdsgivere ønsker at fastholde dem. De er samtidig en stabil og loyal arbejdskraft, siger Per H. Jensen.

Elsker arbejdet

En af dem, der er blevet hængende på arbejdsmarkedet efter de 67 år, er Poul Henning Løwendahl, der er 71 år gammel og arbejder som buschauffør.

- Jeg har taget den beslutning, at så længe Vejle Turisttrafik vil bruge mig som chauffør, vil jeg ikke stoppe. Jeg elsker simpelthen arbejdet, og jeg tror, jeg er på Danmarks bedste arbejdsplads. Der er et fantastisk hold af kollegaer, og der er en fantastisk ledelse, siger Poul Henning Løwendahl.

- Det kan godt være, at jeg har to nye knæ – men mentalt er jeg ikke slidt ned. Jeg tror, det vil være godt for mennesket, at vi fortsætter noget længere på arbejdsmarkedet. For vi har godt af at holde os i gang frem for at læne os tilbage, siger han.

Kurt Dahl Pedersen er 71 år gammel og postbud.

Kurt Dahl Pedersen er ligeledes 71 år og ligeledes stadig aktiv på arbejdsmarkedet. Han arbejder som postbud.

- Jeg kan godt lide arbejdet. Jeg har altid haft lyst til at komme på arbejde. Det er dejligt at have noget at give sig til, siger Kurt Dahl Pedersen.

- Hvis man har et godt helbred, så forstår jeg ikke, hvorfor man ikke skulle kunne arbejde efter man er fyldt 65, siger han.