Der mangler lærere til flygtningebørn

På mange skoler er det svært at finde lærere, der er uddannet til at undervise flygtningebørn.

Her på Horne Skole i Faaborg undersviser Kirsten Petersen en modtageklasse med flygtninge, inden de er klar til at komme i en almindelig folkeskoleklasse.

I mange kommuner er der så stor mangel på lærere med kompetencer til at undervise flygtningebørn, at det kan gå ud over undervisningen.

I Kolding Kommune er problemet stort, siger Ole Wiese, der er skoleleder på Munkevængets Skole i Kolding.

Munkevængets Skole har knap 80 børn i modtageklasser i øjeblikket - cirka halvdelen kommer fra Syrien.

-Problemet er, at når vi skal ansætte folk, så har vi svært ved at få kandidater, der har linjefaget "dansk som andetsprog".

Faget findes nemlig ikke længere på læreruddannelsen. I værste fald kan det betyde, at vi ikke får den kvalitet i undervisningen, som der er behov for, siger han.

Ifølge Formand for skolelederforeningen, Claus Hjortdal, er der stor forskel på hvor alvorligt problemet er i de enkelte kommuner.

- Der er kommuner, der har et stærkt beredskab af lærere, mens der er andre, der stort set ikke har erfaringer med flygtningebørn, siger han.

Uddannelseschef for de pædagogiske uddannelser i Jelling, Annette Falk, er enig med skolelederen fra Kolding i, at der mangler lærere med specialviden om flygtningebørn.

Derfor er University College Lillebælt nu gået i gang at forbedre læreruddannelsen.

- Vores studerende skal klædes på tværprofessionelt, også til flygtninge, for det efterlyser skolerne, siger hun.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.