Det er slut med at købe brænde af skovfogeden

Det er slut med at købe sankebrænde af skovfogeden i statsskovene. Nu skal du gøre det på nettet

Sankebrænde er træ, der ligger på jorden i skoven - altså træ, der er lige til at samle op og tage med hjem til brændeovnen. Det skal man nu købe på nettet. (Foto: Nina Engen)

Hvis du hører til dem, der køber sankebrænde i statsskovene, så skal du som noget nyt i år købe træet på nettet i stedet for af din lokale skovfoged.

Sankebrænde er træ, der ligger på jorden i skoven - altså træ, der er lige til at samle op og tage med hjem til brændeovnen.

Handlen foregår i Naturstyrelsens netbutik, hvor du kan se brændet på skærmen, inden du pakker kædesaven i bilen, fortæller Claus Simonsen, der er skovfoged og naturvejleder i Trekantområdet.

-Vores skovarbejdere er ude at fælde træerne, og så sætter de et nummer i bunden af det, fortæller han.

Nummeret identificerer træet, og så kan du gå ind på nettet og se et foto af træet, inden du køber det. Derefter tager du kvitteringen, kører ud i skoven og henter dit brænde, fortsætter han.

Det er højsæson for brændesankning, og derfor bruger folk gerne vinterferien i skoven, så brændet når at tørre inden efteråret. Skovfoged Claus Simonsen viser her, hvordan det skal gøres, når man skal sikre varme stuer hele året.

Opslået af DR P4 Trekanten på 18. februar 2016

Den nye metode betyder også, at du nu bedre kan regne med brændeprisen, siger Ole Klitgaard, der er leder af Naturstyrelsens driftscenter.

-Priserne fra svingede fra skov til skov med den gamle metode. Brændet blev solgt på forskellig vis, og ofte var det kontant betaling. Det svarede ikke til tiden, og vores medarbejdere var trætte af, at skulle håndtere kontanter, der ikke tilhørte dem, siger han.

Den nye metode trådte i kraft ved årets start, og ifølge Ole Klitgaard har den nye metode allerede vist sig at være meget bedre end den gamle.

Sankebrænde

  • Sankebrænde er træ, der ligger løst i skovbunden, som du selv henter i skoven.
  • Du skal købe træet hos Naturstyrelsen.
  • Hvis du har brug for store mængder træ, kan du også købe træer, som du selv fælder.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.