Det kan være dødsensfarligt, hvis alliker bygger rede i din skorsten

Flere mennesker er omkommet af kulilteforgiftning, fordi alliker har bygget rede i en skorsten, som derefter stopper til.

Hold øje med, om allikerne bygger rede i din skorsten. De kan blokere for, at røgen kommer ud, hvad der kan resultere i kulilteforgiftning. (Foto: Martine Gregersen © DR)

Foråret med fuglenes redebygningstid kan være farlig for os mennesker.

Der har de seneste år været flere, der er omkommet af kulilteforgiftning, når alliken bygger rede i en skorsten, der derefter stopper til.  

Den gråsorte skadefugl har det med at fylde skorstenen med kviste og mos, og netop i år, hvor brændeovnen måske kun er tændt en gang imellem, er risikoen ekstra høj.

- Man skal derfor lægge mærke til uregelmæssigheder i driften på sit oliefyr eller pillebrændeovn eller pillefyr, og især hvis der er folk i familien, der får hovedpine. Så skal alarmklokkerne ringe, og det er med at få fat i skorstensfejeren, siger skorstensfejer Per Kjær Jensen fra Fredericia.

Du kan selv tjekke, om der er fare på færde

Man kan også selv tjekke skorstenen, inden man sender bud efter skorstensfejeren.

- Renselågen tages af i bunden, en tændt lighter sættes hen til åbningen, og der skal flammen gerne suges ind i skorstenen. Hvis man har et lille spejl, kan man stikke det ind i bunden og se, om der er lys i toppen af skorstenen. Og kan man ikke se lys, kan der være en rede deroppe, og man skal være meget forsigtig, siger Per Kjær Jensen.

Den giftige kulilte er ekstra farlig, fordi den hverken kan ses eller lugtes, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk