Det kniber med de dedikerede lystfiskere: 'Vi vil have vendt udviklingen'

Danskerne kan stadig godt lide at fange fisk, men ikke så ofte som tidligere.

Der bliver stadig solgt et par hundrede tusinde fisketegn årligt. Men flere køber dags- eller ugekort i stedet for årskort. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Der bliver færre passionerede lystfiskere, og det betyder færre penge til udsætning af fiskeyngel og restaurering af vandløb.

Det samlede antal solgte fisketegn ligger nogenlunde stabilt på knap 200.000 årligt, men alligevel kommer der færre penge ind.

For folk er ikke så flinke til at købe de dyre årskort længere. Det siger presse- og kommunikationsansvarlig i Danmarks Sportsfiskerforbund, Andreas Findling-Rottem.

- Der er tegn på, at de mere hardcore lystfiskere er i tilbagegang. Folk køber i stedet dagkort og ugekort og tager ud og fisker engang imellem, siger han.

Der bliver solgt færre årstegn til lystfiskere i Danmark end tidligere. Arkivfoto. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Det ærgrer selvfølgelig sportsfiskerforbundet, som godt kan mærke, at der kommer færre penge ind til gavn for lystfiskerne.

- Fisketegnsmidlerne bliver brugt til at finansiere restaureringsprojekter, der gør, at vores vilde fiskebestande har gode muligheder for at reproducere sig selv. Så vi håber da ikke, at det bliver ved med at gå ned ad bakke – vi vil da gerne have vendt den udvikling, siger Andreas Findling-Rottem.

Lysfiskeriets Dag

I dag er det Lystfiskeriets Dag, og landet over er fiskestængerne fremme, og de danske lystfiskerforeninger forsøger at hverve nye medlemmer. Men tallene taler sit tydelige sprog. Der er færre, der er dedikerede lystfiskere i foreningerne.

I 2008 var der 159.490 danskere, der købte et årstegn som lystfisker. I 2018 var det tal faldet til 135.082.

Til gengæld er der en stigning i antallet af danskere, der har købt dags- og ugetegn i perioden. Dagstegnene er steget fra 21.299 i 2008 til 32.931 i 2018, mens stigningen i antallet af ugetegn er lidt mindre markant. Her købte 18.747 danskere ugetegn i 2008, mens det tal lå på 21.170 i 2018.

- Mange af vores foreninger oplever en svag medlemstilbagegang. Vi synes, det er rigtig ærgerligt, for ude i foreningerne er der viden og lidenskab om den her hobby, så vi har svært ved at forstå det, siger Andreas Findling-Rottem fra Danmarks Sportsfiskerforbund.

Og nu skal det opklares, hvor medlemmerne forsvinder hen, fortæller han.

- Vi sætter en undersøgelse i gang blandt medlemmer, der har meldt sig ud. Vi tænker, at det er der, svaret ligger. Men vi ved også, at vi kunne være bedre til at rekruttere børn og unge. Det er en udfordring, for man skal slås om de unges opmærksomhed, siger Andreas Findling-Rottem.

Rundstykker og fiskeri

I anledning af Lystfiskeriets Dag er der blandt andet mulighed for at fange havørreder og bækørreder i Vejle Å. Vejle Sportsfiskerforbund inviterer nemlig på besøg.

- Forhåbentlig kommer der nogle nye fiskere ud af dagen. Vi vil gerne have dem med i foreningen. En forening som vores har også et socialt samvær, der er foredrag, man tænder grillen og så videre. Vi har hyggestunder med ligesindede, siger Ole Cederholm, der er bestyrelsesmedlem i Vejle Sportsfiskerforbund.

Der er cirka 600 medlemmer i Vejle Sportsfiskerforbund, men der har tidligere været 750, som er det maksimale, klubben kan trække.

- Vi har plads til nye medlemmer for en gangs skyld, så vi vil gerne ud og vise os frem. Det gør vi alt, hvad vi kan for. Vi har fiskegrejet klar, og der er gratis rundstykker, siger Ole Cederholm.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk