Det startede med en flok løver, nu vrimler savannen med vilde dyr: Givskud Zoo fylder 50 år

Næsehornet Brutalis og gorillaen Samson har været med til at holde Givskud Zoo i toppen af danske attraktioner i et halvt århundrede.

Girafferne rager op på savannen på en mark i Givskud tæt på Billund.

Gorillaerne har deres eget bur ligesom løverne, som strækker sig dovent i sommersolen.

I et halvt århundrede har Givskud Zoo tiltrukket tusindvis af mennesker.

Sidste år havde Givskud Zoo 387.200 gæster, hvilket gør parken til den næstmest besøgte dyrepark i Danmark efter Zoologisk Have i København.

Sebastian Petschke har taget familien med fra Tyskland. Det er tredje gang, de er på besøg. - Det er en stor park, så du kan være her en hel dag. Det er dejligt, siger han. (Foto: Jonas Guldberg- DR P4 Trekanten)

En fjerdedel af de besøgende i Givskud er udenlandske besøgende. Blandt dem er Sebastian Petschke, som har taget hele familien med fra Tyskland. Faktisk er det tredje gang, at familien er på besøg.

- Det er en god ferie med børnene. Det er dejligt at komme tæt på dyrene i bilen. Det er skønt. Og det er en stor park - du kan tilbringe hele dagen her, siger Sebastian Petschke.

Parken blev grundlagt med løver fra Vejle

De første dyr i parken var en flok løver, som blev flyttet fra en zoo i Vejle til Givskud af idémanden, Jacob Hansen.

Gæsterne kørte ind bag hegnet og rundt blandt løverne med et patruljekøretøj forrest og et bagerst.

Det var en kæmpe succes, i løbet af de første tre måneder kom der 200.000 gæster.

Men Jacob Hansen havde større planer. Han så en stor afrikansk slette for sig med masser af plads til dyrene, og hvor gæsterne kunne køre rundt i bil og betragte giraffer og elefanter.

- Man kunne tænke sig en stor slette med elefanter, giraffer, strudse og zebraer og dyr, som man kunne sætte sammen, fortalte han til Danmarks Radio tilbage i slutningen af 1960´erne.

Samson og Brutalis blev de rene tv-stjerner

Gennem årene har Givskud Zoo holdt sig på toppen, dog med enkelte hårde år. Blandt andet overlevede parken oliekrisen i 1970`erne.

- Safarikonceptet harmonerede bare ikke ret godt med, at folk ikke havde råd til at købe benzin til deres biler, siger Richard Østerballe.

Han har været direktør i Givskud Zoo siden 2002, og han har været med til at flytte parken helt ind i vores stuer.

Mange husker måske det utilpassede næsehorn Brutalis. Et tv-hold fra Danmarks Radio fulgte Richard Østerballe og Brutalis´rejse til Namibia, hvor han blev sat ud i naturen igen.

Den bliver en kæmpe tv-succes, senere kom udsendelserne 'Julehilsen fra Brutalis', 'Rejsebrev fra Brutalis,' og det fortsatte med flere end 50 populære udsendelser 'Bag kulisserne i Givskud Zoo'.

Gorillahannen Samson blev også en rigtig stjerne. Han fik seks unger og sin egen Facebook-side, som på kort tid trak 5.000 venner.

- Gorillafamilien tiltrak rekordmange gæster. De største besøgstal på 400.000 gæster skyldes gorillaerne. Så de har betydet rigtig meget, siger Richard Østerballe.

Og det har en markedsmæssig meget høj værdi, at dyrene bliver personificerede, mener lektor ved professionshøjskolen Absalon i Roskilde, Ane Dolward.

- Det gør, at både attraktionen i sig selv, men også deres dyr bliver meget kendte, siger Ane Dolward.

Hun blandt meget andet arbejdet med turismesamarbejdet i og omkring Billund.

Anne Dolward peger også på, at selv som der kom mere konkurrence op gennem 1990`erne med Randers Regnskov, Ree Park og Skandinavisk Dyrepark, så fortsætter Givskud Zoo med at klare sig godt.

De er hele tiden et skridt foran, blandt andet med tv-udsendelserne om Brutalis.

- Mens der er ved at komme mange andre zoologiske haver, så er Givskud Zoo allerede kommet dertil, hvor man skal til at sætte dyrene fri igen. Det gør, at de bliver brandet på dyrevelfærd, og det betyder noget for folk, mener Ane Dolward.

Hun nævner også den store lokalopbakning til attraktionen, og så sælger Givskud Zoo forholdsvis mange årskort, så folk kommer igen og igen i løbet af året.

  • Richard Østerballe har været direktør i Givskud Zoo siden 2002. Her ved mindestenen for Jacob Hansen, som grundlagde parken i 1969. Det var hans store drøm at se elefanter i parken, og det nåede han lige, inden han døde i 1971. (Foto: Jonas Guldberg- DR P4 Trekanten)
  • Givskud Zoo, eller Løveparken som det hed dengang, blev grundlagt i 1969 af Jacob Hansen,som her står til højre. Det var samme år, som amerikaneren Niel Armstrong, tog de første skridt på månen. (Foto: UKENDT)
  • Det utilpassede næsehorn, Brutalis, var med til at gøre Givskud Zoo endnu mere kendt. Han blev en veritabel tv-stjerne, da et tv-hold fulgte Richard Østerballe og Brutalis til Namibia, fordi han ikke kunne tilpasse sig livet i Givskud. Næsehornet boede i Afrika i seks år, inden han kom op og slås med en nabohan. På det tidspunkt var hans næsehorn ikke vokset ud igen. - Så han døde, fordi han var dårligt bevæbnet, fortæller Richard Østerballe. Siden fulgte mange andre tv-udsendelser fra parken. (Foto: Ernst van norde)
  • Elefanten, Medo, er det ældste dyr i parken. Hun er tæt på de 50 år, og en af ti elefanter, som blev importeret fra Thailand i et samarbejde mellem familien Jacob Hansen og cirkus Benneweis. Hun har stadig en søster i en fransk zoo, mens hendes to andre søstre er døde. (Foto: Jonas Guldberg)
  • I de første år, kom gæsterne meget tæt på dyrene. (Foto: Steen Friis)
  • I 2015 Bliver et stort nyt område med dinosaurer åbnet. Den nye dinopark” er populær blandt gæsterne. Efterfølgende er den blevet udvidet flere gange og det har været med til at løfte besøgstallet. - Det har løftet os til tidligere tiders allerhøjeste punkter, siger Richard Østerballe. (Foto: Givskud ZOO)
  • Brillebjørnen i Givskud Zoo får indviet sit eget anlæg i forbindelse med fejring af 50-års fødselsdagen. Bjørnen er rigtig nuttet, og måske bliver den det nye yndlingsdyr i parken. (Foto: Givskud ZOO)
1 / 7

Behandlingen af dyrene har ændret sig

Da Løveparken åbnede, var praksis, at de zoologiske haver købte dyrene hos dyrehandlere, som hentede dem ude i naturen, fortæller Richard Østerballe.

I 1980`erne blev det forbudt, og så begyndte haverne selv at fremavle dyr.

Nu er de med i et europæisk-amerikansk samarbejde om avl.

- Det er på frivillig basis, og man har så en koordinator, som styrer, hvilke dyr der skal parres, men også om nogle dyr skal flyttes til andre zoologiske haver, fortæller Richard Østerballe.

Alle dyrene i programmet er skrevet op i en stambog.

- Hovedkriterierne er den genetiske variation. De dyr, der er mindst i slægtskab med hinanden, får lov til at yngle, forklarer Østerballe, der selv er uddannet biolog.

Legoland er den store turistmotor

Richard Østerballe peger på Legoland, som en af grundene til, at Givskud Zoo ligger helt i toppen af danske attraktioner. Hvert år trækker parken to millioner gæster.

- Der er ingen tvivl om, at en væsentlig del af vores besøgende er folk, der også er i Legoland, siger han.

Krista og Hanna kommer fra Finland. De glæder sig til at overnatte i telt på savannen sammen med deres børn. (Foto: Jonas Guldberg- DR P4 Trekanten)

Krista og Hanna og deres to børn fra Finland, fandt også frem til Givskud Zoo efter en tur i Legoland.

- Da vi kom til Legoland i weekenden, fandt vi en stor annonce, så det er derfor, vi er her nu, siger Hanna.

De ledte også efter et sted at overnatte, og fandt ud af, at man kan sove i telt midt på savannen inde i parken.

- Det er noget helt anderledes og meget, meget spændende, siger Hanna.

Lise Nygaard fra Vejle er kommet i Givskud Zoo cirka hvert andet år siden starten. (Foto: Jonas Guldberg- DR P4 Trekanten)

Lise Nygaard fra Vejle kommer hvert andet år, men selv om parken bliver større og større, så er det stadig hyggeligt.

- Jeg synes stadig, det er spændende. Nu er ulvene kommet til, og de store aber har vi også fulgt. Og historien om Brutalis, vi har set ham herude, siger hun.

I dag har hun taget børnebørnene med. De har været med før, da de var små.

- De kan slet ikke huske det, så det er spændende at komme rundt og se det, siger Lise Nygaard.

Det er 17-18 år siden, at Karin Hansson fra Haderslev første gang var på besøg med sine sønner. Nu er hun tilbage med den ene søn, svigerdatter og barnebarn. (Foto: Jonas Guldberg- DR P4 Trekanten)

Karin Hansson fra Haderslev besøger Givskud Zoo med sin søn, svigerdatter og sit barnebarn.

- Jeg har været her før, da drengene var små for 17-18 år siden. Det var en fin solskinsdag, og løverne var lige blevet fodret, så de lå bare under et træ og hvilede sig, siger hun.

Nu er hun spændt på at se, hvordan Givskud Zoo ser ud i dag.

Brillebjørnen får et nyt hus i jubilæumsgave

Richard Østerballe kigge altid på nye muligheder for at udvikle Givskud Zoo.

Men han tror, at parken snart har nået grænsen for, hvor mange besøgende den kan tiltrække.

- 500.00 gæster vil være et meget højt besøgstal, og så skal vi faktisk lægge os i selen og finde på mange nye ting, for at nå derop, vurderer Richard Østerballe.

Jubilæet er blevet fejret hele året, men i dag festes der igennem blandt andet med åbningen af et nyt område. Her skal havens nye dyr bo - nemlig brillebjørnen fra Sydamerika.

- Og så kan det være, at vi beder dyrepasserne om at smide en ekstra godbid til dyrene. Nu må vi se, siger Richard Østerballe.

Facebook
Twitter