DI: Kommunerne kan nemt spare fire milliarder

Send flere opgaver i udbud, lyder opfordringen fra Dansk Industri, der har regnet på besparelsen, hvis alle kommuner udliciterede lige så meget.

Det er især de sociale driftsopgaver, hvor kommunerne ifølge DI kan spare mange penge. (Foto: DR © DR)

Kommunerne kan spare millioner af kroner, hvis de sender flere opgaver i udbud,

For eksempel kan Kolding Kommune spare næsten 60 millioner kroner om året, vurderer Dansk Industri, der har set på de kommuner, som udbyder mest inden for hvert område.

- Hvis man giver flere virksomheder en mulighed for at byde ind med en pris, så vil man også kunne se, at man kan skrælle noget af prisen af, siger Simon Dalsø, der er konsulent for Dansk Industri.

Brev til samtlige byrådsmedlemmer

Derfor har DI sendt deres udregninger for alle 98 kommuner til samtlige byrådsmedlemmer, men det er ikke alle, der ser lyset i at udlicitere.

- Jeg vil ikke blindt forfølge en eller anden særlig interesseorganisation. Jeg synes, det handler om den service, kvalitet og økonomi, som vi gerne vil have i Kolding, og vi skal ikke gøre noget, fordi Dansk Industri har lavet en liste, siger 2. viceborgmester Christian Haugk (S).

Han mener i øvrigt ikke, at man kan sammenligne alle kommuner på den måde, som DI har gjort i sine udregninger.

Private plejehjem kan spare penge

DI nævner en række eksempler, som kommunerne kan lade sig inspirere af. Et af de nyere eksempler på konkurrenceudsættelse er Silkeborg Kommune, som sender to plejehjem i udbud.

Her vil kommunen teste, om private plejevirksomheder kan gøre det bedre og billigere, og det kan i de fleste tilfælde godt betale sig, mener Simon Dalsø.

- Jeg mener, at erfaringerne viser, at der kan spares en masse penge, siger han.

Ingen besparelse uden risiko

I Kolding har kommunen både gode og dårlige erfaringer med udlicitering. Inden for de sidste to år er tre private plejefirmaer gået konkurs, og det betød, at kommunen skulle lappe hullet efter de virksomheder.

Og det er netop den risiko, som politikerne også skal tage stilling til, inden de blindt vælger at følge Dansk Industri, mener Christian Haugk.

- Der kan jo være den fare, at hvis vi udliciterer det hele, så ryger fleksibiliteten og fagligheden, og så er vi jo tvunget til at blive ved med at udlicitere, advarer han.

FacebookTwitter