Diabetikere i klemme: Hvem skal betale en særlig blodsukkermåler?

Mens René Gregersen fra Fredericia venter på at få en særlig blodsukkermåler, skændes det offentlige om, hvem der skal betale

René Gregersen har haft diabetes i 35 år og har brug for at måle sit blodsukker mange gange hver dag.

René Gregersen fra Fredericia lider af diabetes og har derfor brug for at måle sit blodsukker dagligt. For nylig har han prøvet en ny blodsukkermåler, som kan sidde 14 dage i armen uden at skulle skiftes, og som løbende overvåger blodsukkeret.

Den forbedrer både hans blodsukker og hans livskvalitet.

Men Fredericia Kommune har sagt nej til at betale måleren. Kommunen er nemlig usikker på, om den nye blodsukkermåler er et hjælpemiddel, som skal betales af kommunen, eller om den er et behandlingsmiddel, som skal betales af regionen.

- Det er jeg ked af, det betyder meget for mit liv, at jeg er helt sikker på, at mit blodsukker er ok, siger René Gregersen.

Fredericia Kommune peger på, at den nye måler er et supplement til eksisterende redskaber til måling af blodsukker - og at det derfor ikke er muligt for kommunen at finansiere den nye måler til René Gregersen:

- Måleren er en nyt produkt i forhold til traditionelle metoder. Den kan ikke helt erstatte de gamle redskaber til måling af blodsukker. Derfor har diabetikerne stadig behov for de almindelige målemetoder, som kommunen betaler for, siger leder af hjælpemiddel- og kommunikationafsnittet i Fredericia Kommune, Mai-Britt Tingsager.

For at få en afklaring på, hvem der skal betale, ligger René Gregersens ansøgning nu i Ankestyrelsen sammen med mere end 200 andre sager, hvor diabetikere har fået nej til den nye måler.

Giv fælles pose penge til regioner og kommuner

Processen om hvem der skal punge ud til den nye måler, får hovedrysten med på vejen fra direktør Henrik Nedergaard fra Diabetesforeningen.

- Det her ser vi allerede meget af, og der vil komme mange flere sager, så længe man ikke får afklaret, hvem der skal betale. Men det kan ikke være rigtigt, at det er patienten, der skal bøde for uklarheder fra myndighedernes side, siger han.

Annette Wandel er vicedirektør i paraplyorganisationen Danske Patienter, og hun har et forslag til, hvordan man undgår kassetænkning.

- Giv en fælles pose penge til kommuner og regioner, så kan de være fælles om at løfte de områder, hvor det er virkelig vigtigt, at der samarbejdes. Kun samarbejde på tværs kan løse udfordringen, siger hun.

René Gregersen har nu - indtil der kommer en afklaring - selv købt den særlige blodsukkermåler i Tyskland. Den koster 1500 kroner plus cirka 1000 kroner til nåle om måneden.

Opdateret 20. januar klokken 13:30. I en tidligere udgave var der angivet forkerte navne og titler på Henrik Nedergaard og Annette Wandel. Det er nu rettet.

Facebook
Twitter