Din idrætsforening betaler når du dropper Lotto

Danskerne vender Lotto-kuponen ryggen. Det kan på sigt mærkes i din lokale idrætshal. DGI og Danmarks Idrætsforbund får nemlig færre penge fra tipsmidlerne.

Når det bliver onsdag og lørdag er det færre og færre danskere, der sidder med en Lotto-kupon i hånden. Det går ud over de frivillige foreninger, der får del i overskuddet fra den gule kupon. (Foto: Colourbox)

Når du dropper den ugentlige Lotto-kupon, går det ud over de frivillige organisationer.

Overskuddet fra Lotto går nemlig til blandt andet Danmarks Idrætsforbund og DGI i form af de såkaldte tips- og lottomidler.

Men de senere år har danskerne vendt Lotto ryggen, og det kan tydeligt mærkes hos foreningerne. Næste år skal organisationerne forvente at få hele 135 millioner kroner mindre i kassen.

- Siden 2007 har vi kunnet se, at tilskuddet i tipsmidlerne ikke har kunnet følge prisudviklingen. Så vi har måttet begrænse os, fortæller formand i DGI, Søren Møller.

Tabet påvirker projekter

For DGI betyder det, at de kan se frem til et underskud på knap 11 millioner kr til næste år. Det får konsekvenser for nogle af organisationens nye projekter, fortæller formanden.

- Til næste år havde vi planer om at udkomme med nogle digitale løsninger, der skulle gøre det lettere at drive en forening. Der har vi måttet sætte investeringerne ned og strække projektet ud over flere år, fortæller Søren Møller.

På sigt kan det mærkes i det lokale

Hvis der ikke bliver gjort noget ved den måde, tipsmidlerne bliver fordelt på, så kan det ende med at man kan mærke det i idrætshallerne rundt om i landet.

Det mener direktør for DGI Sydøstjylland, Peer Stokholm. Han har selv mistet 109.000 kroner i tipsmidler i år.

- Hvis der ikke sker noget, så ender vi med at skulle skære ned i 2016. Det kan betyde, at vi skal tage mere for vores ydelser eller sætte kontingentet op, siger han.

Ifølge ham kan det også betyde, at der skal skæres på udviklingsprojekter, der skal lokke flere medlemmer til idrætsforeningerne. Men han arbejder for, at foreningerne kommer til at mærke det mindst muligt.

Lotto er presset

Hos Danske Spil forstår de godt, at foreningerne er frustrerede over udsigten til at få færre penge fra tipsmidlerne. Men Lotto-spillet er presset fra flere sider, fortæller kommunikationschef Thomas Rørsig.

- Vi gør alt, hvad vi kan for at skabe interesse for Lotto-spillet. Men vi må indse, at andre spil langsomt stjæler nogle af Lottos spillere, siger han.

Han fortæller, at det især er de unge spillere, der vender sig væk fra onsdags- og lørdags-spillet og i stedet spiller over nettet. De seneste syv år er Lottos ugentlige omsætning faldet med ti millioner.

DGI kigger mod Christiansborg

Direktøren i DGI, Søren Møller håber nu, at der bliver handlet fra politisk side. Folketingets partier skal nemlig kigge på reglerne for udlodning her til foråret.

- Det var en del af aftalen, da man liberaliserede spilmarkedet for to år siden, at der skulle kigges på reglerne, siger han.

Han er fortrøstningsfuld overfor, at der kommer en løsning fra Christiansborg.

- I 2016 skulle vi gerne kunne mærke, at der er sket noget, siger han.

Facebook
Twitter