DNA-mærke til 800 kroner skræmmer tyvene væk

100.000 danskere har mærket ting i deres hjem med en særlig DNA-lak.

DNA-mærkede 'varer' får tyvene til at vælge andre steder at begå indbrud. (Modelfoto) (© vchalup - Fotolia)

En usynlig lak, der indeholder en unik kode, får indbrudstyvene til at vælge andre huse.

DNA-mærkning er et relativt nyt middel til bekæmpelse af indbrud, som vinder frem. Indtil nu har knap 100.000 danskere købt og registreret en lille pakke med DNA-væske, som podes på værdifuldt indbo og efterlader et usynligt spor.

Databasen sætter politiet i stand til hurtigt at finde frem til, hvem der er ejere af stjålne genstande.

Kate Kamper fra Vejle har investeret i DNA-mærkning af sine værdier.

- Hvis der dukker tyvekoster frem, som har koden fra min unikke flaske, så ved politiet, at det er mig, der ejer tingene, fortæller hun.

Sammen med væsken leveres der skilte, som fortæller at værdierne i boligen er DNA-sikrede, og det skræmmer tyveknægtene væk, fortæller den tidligere indbrudstyv, Robert Nyborg.

- DNA kan altid spores, og jeg vil altid kunne knyttes til et gerningssted. Det er risikabelt, og bliver jeg taget 14 dage efter med 'varerne', så kan jeg stadig knyttes til gerningsstedet. Så det vil jeg holde mig langt væk fra, siger Robert Nyborg.

DNA-mærkningen letter også politiets arbejde i forbindelse med indbrud, fortæller vicepolitiinspektør Henrik Framvig fra Nationalt Forebyggelses Center under Rigspolitiet.

- Det gør det meget nemmere for os at identificere genstandene, og få dem bragt hurtigt tilbage til ejermanden, når vi kommer i besiddelse af dem, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk