Du kan låne kostbare smykker af staten helt gratis: Flere danskere skal vide det

Statens Kunstfonds smykkeudlån flytter til Kolding.

Denne ring af Pernille Mouritzen går under navnet 'Den Arabiske Have' og er et af de smykker, man kan låne af Statens Kunstfond. (© Statens Kunstfond)

Har du altid drømt om at vise dig frem iført noget af det bedste, de danske smykkedesignere har at byde på, selvom du ikke har råd, så er der godt nyt.

Nogle af landets mest populære og værdifulde smykker er nemlig ejet af Statens Kunstfond, og de låner dem ud kvit og frit til alle interesserede – bare du har en anledning, der passer til.

- Det er åbent for alle danskere, der skal til noget officielt som for eksempel receptioner, premierer, gallamiddage eller lignende. Men det kan også være kunstnere, der skal holde fernisering, eller det kan være til et Ph.d.-forsvar, siger Bente Skjøtgaard, der sidder i legatudvalget hos Statens Kunstfond.

  • Ringen her kaldet 'Spirrevip' er fra 1987 og er designet af den kendte danske smykkedesigner Arje Griegst, (© Statens Kunstfond)
  • Kasia Gasparski skabte Gold Stories i 2001 til Den 2. Nordiske Smykketriennale. (Foto: Statens Kunstfond © dr)
  • Irene Griegsts halsmykke af guld og diamanter. (Foto: Statens Kunstfond © dr)
  • Inspirationskilden til Karen Ihles Armring nr. 4 er det flade marskland, der omgiver Tønder. (Foto: Statens Kunstfond © dr)
  • Kim Buck har af akryl og metal skabt sit halssmykke. (Foto: Statens Kunstfond © dr)
  • Halssmykket af italienske koralgrene og brasilianske ametyster er lavet af Gerda (Foto: Statens Kunstfond © dr)
  • Camilla Praschs modersmål er tysk, hvorfor hendes værker får tyske navne. (Foto: Statens Kunstfond © dr)
1 / 7

- Det overordnede formål er, at vi gerne vil skabe opmærksomhed om dansk smykkekunst og danske smykkekunstnere. Derfor kan man låne og bære smykkerne, så får de et liv i det offentlige rum og bliver brugt og set. Dem, der låner smykkerne, lover også at være ’ambassadører’ for det smykke, de låner, siger hun.

Og hvis man er meget ivrig efter at bære et af de 300 smykker, så kan der måske også slækkes lidt på kravene.

- Hvis det er sådan, at man brænder for at låne et smykke, fordi man skal i teateret, tror jeg også godt, at det kunne lade sig gøre. Man kan ansøge om at få lov til det, og det er ikke særlig besværligt.

Flytter til Kolding

Ordningen har eksisteret siden 2007, men nu er ansvaret for udlånene flyttet, så det i dag er Koldinghus i Kolding, som varetager udlånet af samlingen.

I øjeblikket bliver der lånt cirka 25 smykker ud hvert år, og hos Koldinghus håber udstillingskurator Anni Nørskov Mørch, at man kan få det tal til at stige.

- Vi vil gerne udvide udlånsordningen, så mange flere danskere får øjnene op for muligheden og måske har lyst til at være ambassadører for dansk smykkekunst, siger Anni Nørskov Mørch.

Mange af smykkerne er flere tusinde kroner værd, men der har aldrig været problemer i forbindelse med udlånene. Og derfor er Anni Nørskov Mørch også helt tryg ved at låne dem ud.

- Det tør vi, for de bliver udlånt til ejerne, kan man sige – for det er vores allesammens smykker. Hver gang danskerne bliver kåret som det lykkeligste folkefærd, peger vi på den enormt høje grad af tillid, vi har i vores samfund, og derfor kan sådan en ordning her lade sig gøre, siger hun.

300 at vælge imellem

For at låne et smykke skal man henvende sig til Koldinghus, og man skal blandt andet skrive under på, at man vil passe godt på dem.

Der er cirka 300 forskellige smykker at vælge imellem, og de kan alle sammen ses via dette link.

Bente Skjøtgaard fra Statens Kunstfond har tidligere selv lånt et smykke fra samlingen.

- Jeg lånte et meget fantastisk smykke af en, der hedder Camilla Prasch, som er lavet af stofrester. Det er en stor, rød collage. Det var til et møde med kulturministeren. Det var en samtalestarter, og på den her måde kan man komme til at låne noget, man ikke selv ville være i stand til at købe, siger hun.

Facebook
Twitter