Efter dramatisk afgørelse: Byrådsmedlem er blevet smidt ud af Venstre

Lars Hansen er fortid i Venstres byrådsgruppe i Billund Kommune.

Lars Hansen skal nu vænne sig til at kalde sig for løsgænger i byrådet i Billund. (Foto: PRIVATFOTO)

Lars Hansen, der er byrådsmedlem i Billund Kommune, er blevet smidt ud af Venstre og fortsætter nu som løsgænger.

Det blev endeligt besluttet på et ekstraordinært møde i Venstres kommuneforening her til aften til naturlig skuffelse for hovedpersonen selv, der havde anket sin eksklusion.

- Det er et splittet Venstre, der har taget den her beslutning, siger Lars Hansen selv.

For der er noget, der tyder på, at der ikke er fuldkommen enighed i kommuneforeningen i Venstre i Billund Kommune. Det krævede to tredjedele af de 122 stemmeberettigedes stemmer, hvis Lars Hansens eksklusion skulle stå ved magt. 39 endte med at stemme for, at han skulle blive i partiet, oplyser Lars Hansen selv, og derfor var det med en meget snæver margin, at Lars Hansen nu er blevet løsgænger.

Nej tak til tvunge håndtryk

Lars Hansen havde gjort sig upopulær i sit eget parti i Billund Kommune, fordi han blandt andet nægtede at stemme for ’tvungne håndtryk’ i forbindelse med grundlovsceremonier for at blive dansk statsborger i kommunen.

Han kaldte forslaget for ’symbolpolitik af værste skuffe’ og stemte imod, ligesom han i et læserbrev gentog sin kritik af forslaget, uden den øvrige byrådsgruppes var orienteret på forhånd.

Derfor blev han i juni ekskluderet fra Venstre i Billund Kommune – efter ’vedblivende samarbejdsvanskeligheder’, hed det sig dengang.

Siden ankede Lars Hansen beslutningen, så der skulle tages stilling til hans fremtid på et møde i kommuneforeningen.

'Ikke for de fintfølende'

Nu skal Lars Hansen sunde sig ovenpå aftenens møde, som ifølge ham selv trak tænder ud.

- Det var en proces, der ikke var for de fintfølende. Der blev gået til stålet. Både hos dem, der sagde, jeg skulle ekskluderes, og dem, der stemte imod. Det blev grimt og lidt løgnagtigt, og det er bare svært at argumentere mod fortolkninger af, hvad den ene og den anden har sagt, siger Lars Hansen.

Formanden for Venstres kommuneforening i Billund, Ivar Nørlund, begræder, at situationen er endt med, at Lars Hansen måtte smides ud af partiet.

- Det var en utrolig trist situation at stå i, men jeg er glad for, at bestyrelsen bakkede op om, at der ikke var nogen anden udvej, siger Ivar Nørlund, der tidligere har kaldt sagen både ærgerlig og ekstraordinær.

Formanden klar til at gå

Ivar Nørlund bekræfter de meget tætte stemmetal. Der skulle altså kun flyttes to stemmer for, at Lars Hansen kunne have beholdt sin plads i Venstre.

Det havde til gengæld betydet et farvel til kommuneforeningsformanden.

- Det er klart, at hvis det havde fået et andet udfald, og vi ikke var kommet igennem med det her, var vi nok nogle - inklusiv mig selv - der skulle tage vores gode tøj og gå. Det havde jeg været nødt til, siger han.

På trods af, at Lars Hansen nu er løsgænger og officielt ude af Venstre, har han ingen planer om at trække sig fra sit arbejde i byrådet i Billund. Og han kan også godt samarbejde med sine nu tidligere partifæller.

- Det er vi nødt til at være voksne nok til at gøre. Vi har en forpligtelse overfor de vælgere, der har stemt på os, og så skal vi lægge vores fnidder bag os og arbejde konstruktivt videre, siger Lars Hansen.

Lars Hansen har muligheden for at anke eksklusionen længere op i systemet til kredsbestyrelsen, men han siger, at det som udgangspunkt ikke er planen, og at han har fået sit punktum nu.

Facebook
Twitter