Efter et halvt år: Flere minkavlere venter stadig på bonus for hurtig aflivning af dyrene

I dag er det et halvt år siden, at minkavlerne fik besked på at aflive deres dyr. Flere venter stadig på tempo-bonus.

Peter Hindbo fra Jordrup er en af de avlere, som venter på den bonus, som han var stillet i udsigt. I hans tilfælde drejer det sig om 800.000 kroner. (Foto: (C) DR)

Peter Hindbo var i gang med at sortere nye avlsdyr på sin minkfarm i Jordrup ved Kolding, da statsminister Mette Frederiksen (S) for et halvt år siden annoncerede endnu et corona-pressemøde.

Han stoppede arbejdet og kørte hjem til stuehuset for at se TV sammen med familien.

Og så kom beskeden fra statsministeren:

- Den muterede virus – via mink – kan indebære den risiko, at den kommende vaccine ikke kommer til at virke, som den skal. (....) Det kræver resolut handling. For det første er det nødvendigt at aflive alle mink i Danmark.

- Vi sagde slet ingenting. Det var mærkeligt. Vi snakkede slet ikke sammen, vi lyttede bare. Og så kunne vi se, at den ene græd, og at den anden græd. Det var hårdt, husker Peter Hindbo.

Nu står han tilbage på en rungende tom minkfarm på et tidspunkt af året, hvor minkene normalt er i gang med at føde hvalpe, og det piber og pusler i redekasserne.

For præcis et halvt år siden holdt Statsminister Mette Frederiksen (S) virtuelt pressemøde, hvor hun fortalte, at alle mink i Danmark skal aflives.

Avlerne blev lovet penge for hurtig aflivning af dyrene

Regeringen ønskede, at minkene blev aflivet så hurtigt som muligt, og derfor blev avlerne lovet en tempo-bonus, hvis de aflivede deres dyr i løbet af ti dage. En frist der siden blev forlænget med tre dage.

Men i dag - et halvt år senere - er det ikke alle minkavlere, der har fået pengene. I alt 68 procent af sagerne er afsluttet i Fødevarestyrelsen, der står for udbetalingerne.

- Vi har ikke set nogen penge endnu, siger Peter Hindbo.

Sammen med sin søn, Andreas, drev han en minkfarm i Jordrup ved Kolding med 3.700 tæver og 24.000 hvalpe, der alle blev slagtet.

Og derfor skal far og søn have over 800.000 kroner i tempo-bonus.

Har selv betalt udgifterne: 'Det er under al kritik'

28-årige Simon Vesterholm fra Give har netop modtaget sin bonus - efter et halvt års ventetid.

Han har selv betalt lønninger, ansættelse af ekstra personale og strøm til frysere, mens han har ventet på pengene.

- Jeg har lagt ud for mange ting selv i en situation, man ikke selv er herre over. At der så skal gå et halvt år, det er under al kritik, lyder det fra Simon Vesterholm.

Han havde lejet sin minkfarm, og det betyder, at han kunne opsige sit lejemål, da de sidste mink var slagtet. Og han er glad for, at han ikke dagligt skal se på tomme haller og minkbure.

- Det her med at man ikke hele tiden bliver konfronteret med, at ens drøm er pelset og aflivet og begravet oppe i Karup, det gør, at man kan abstrahere fra det, siger Simon Vesterholm.

Formanden for minkavlerne: Det er gået langsomt

Og det er gået uendeligt langsomt med at få bonussen, siger formanden for de danske minkavlere, Tage Petersen.

Tage Petersen mener ikke, at ministeriet kan undskylde sig med, at det er kompliceret at udbetale bonus. Ifølge ham har militæret talt de døde dyr, og det antal skal så ganges med 30 kroner pr. mink.

- Så kan man bede om at få en NemID-konto, og så kan man få pengene overført. Det burde kunne gøres på få dage, siger Tage Petersen.

Fødevarestyrelsen: Mere komplekst

Men så let er det ikke, mener direktøren for Fødevarestyrelsen, Nikolaj Veje.

- Selv om det ligner to tal, der skal ganges med hinanden i et regneark, så bliver det lidt mere komplekst, siger han.

For eksempel har det vist sig, at det nogle steder har været uklart, hvor mange dyr, der er blevet aflivet, andre avlere har gæld til kreditorer, som skal have dele af erstatningen. Og så har nogle minkfarme skiftet ejer undervejs.

- Når staten udbetaler så store beløb, skal vi være 100 procent sikre på, at vi udbetaler det til den person, som har ret til at få pengene, siger Nikolaj Veje.

Han kan godt forstå, at avlerne er utålmodige.

- Men jeg kan garantere avlerne, at vi gør vores bedste, og meget af det foregår jo i et rigtig godt samarbejde med dem, siger han.

Peter Hindbo med en hvid minktæve kort før aflivningen gik i gang. (Foto: (C) DR)

Peter har gemt de allerflotteste skind

På Peter Hindbos tidligere minkfarm i Jordrup er der ikke længere mange spor af mink.

Men han har beholdt nogle enkelte af årets allerflotteste skind som et minde.

- Vi kan simpelthen ikke nænne at skille os af med dem. Jeg tror, at vi får lavet noget pelsværk ud af de sidste skind, vi har hængende, siger han.

Også i fryseren ligger der et par dyr, som skal udstoppes.

- Vi vil gerne markere, at vi var pelsdyravlere engang, siger Peter Hindbo.

Artiklen er blevet rettet, da det fremgik at halvdelen af avlerne ikke har fået udbetalt tempobonus, og derfor er et afsnit med minkavlernes formand også fjernet.

Det præcise antal afsluttede sager er tilføjet, ligesom det er tilføjet, at fristen for at aflive minkene og stadig modtage bonus blev forlænget med tre dage.

Derudover er ordet erstatning ændret til bonus for at tydeliggøre forskellen på tempobonussen og de øvrige fremtidige erstatninger.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk