Efter fem års rygeforbud: DSB tillader smøger på to stationer

På Fredericia og Dybbølsbro stationer har DSB lempet fem år gammelt rygeforbud.

DSB har sat askebægre op på stationerne i Fredericia og Dybbølsbro. Så kan rygerne igen få sig en smøg på perronen. (Foto: Peter Frandsen Siggaard)

Nogle rygere er ret ligeglade med, at DSB for fem år siden indførte rygeforbud på perronerne.

Forbuddet har givet konflikter, når rygerne er blevet bedt om at skodde smøgerne, og derfor har DSB i et forsøg opsat markante gule askebægre på stationerne Fredericia og Dybbølsbro.

- Der er nogle kunder, der føler sig generet af, at der alligevel bliver røget på vores perroner. Der har også været nogle konflikter med vores personale, som har haft svært ved at få rygerne til at slukke smøgerne på perronerne, siger underdirektør i DSB Aske Wieth-Knudsen.

Derfor har DSB som forsøg indført rygezoner på to udvalgte stationer. DSB håber, at rygezonerne, der er placeret i fri luft et stykke ude ad perronerne, kan være med til at løse problemerne.

  • Else Christensen, Hundborg ved Thisted. - Vi kan ikke se askebægret herfra, når vi kommer ud af toget. Hvis jeg havde vidst, den var der, ville vi gå derover. Jeg tænker, det er lidt noget pjat, at der har været rygeforbud i fem år. For når vi for eksempel kommer ind på Københavns Banegård, så oser toget så meget, at vi næsten ikke kan få luft. Og så må vi ikke tage en smøg. Det er da selvmodsigende. (Foto: Foto: Peter Frandsen Siggaard)
  • Gitte Kragh, Hundborg ved Thisted: - Jeg skal ikke bruge et askebæger (hun ryger e-cigaretter, red.), men jeg synes, det er dejligt, at den står der. Jeg synes, det er ok, at folk, der ryger, kan bruge det. (Foto: Peter Frandsen Siggaard)
  • Julie Steenberg Ebbrecht fra Fredericia opdagede de gule rygerstandere i går. - Jeg tror, at folk er ligeglade med, om der kommer et askebæger op. Jeg tror ikke rigtig, det hjælper noget. Hvis den var markeret med en pil, så ville jeg selv gå derhen og ryge. (Foto: Peter Frandsen Siggaard)
  • Kristoffer Frank. - Jeg vidste ikke, at jeg må ryge nu. Jeg synes, det er fint nok, især når det er ude i det åbne rygerum i stedet for under taget. Jeg har tit set, at folk står og ryger på perronen. Men det er fint, at man kan ryge et enkelt sted nu. (Foto: Peter Frandsen Siggaard)
  • Patrick Lorenzen fra Kolding står selv og ryger midt på perronen. - Jeg vidste ikke, at jeg må ryge her nu. Men det er fedt. Jeg ville bruge den gule rygerstander, hvis der var en pil, som viste derhen. (Foto: Peter Frandsen Siggaard)
1 / 5

I Fredericia er det langt fra alle rygere, der har fanget, at de skal gå til et rygeområde, hvis de skal have ild i tobakken.

Det oplever Kurt Petersen, som er lokomotivfører i Aarhus og arbejdsmiljørepræsentant. Han får jævnligt skældud, når han beder rygerne om at slukke smøgen.

- Det er frygteligt. Vi bliver svinet til og får skældsord kastet i hovedet, siger Kurt Petersen.

Han synes nu heller ikke, at det er gjort nemt for rygerne at finde rygeområdet.

Kan ikke se askebægret fra toget

I Fredericia er askebægret placeret i den sydlige ende af perronen, men ingen skilte viser vej dertil, så derfor tænder mange rygere rutinemæssigt en cigaret, når de træder ud af toget.

Lokomotivfører Kurt Petersen kunne godt tænke sig, at rygeområdet blev gjort mere synligt for eksempel med gule striber på perronen.

- Rygeområdet er ikke blevet markedsført, så hvordan skal folk kunne finde derud, spørger han og henviser til Tyskland. Her er rygeområderne klart markerede, og der skrides noget hårdere ind over for folk, som ryger de forkerte steder, siger han.

Pile skal vise vej til rygestanderne

Den kritik køber man hos DSB, og derfor bliver rygeområderne i løbet af sommeren markeret med gult.

- Der bliver lavet en bedre markering på Fredericia Station, og det vil også betyde, at vi bedre kan evaluere testen og se, hvordan det fungerer i praksis, siger Aske Wieth-Knudsen.

Det er meningen, at forsøget på de to stationer skal fortsætte året ud, og herefter vil DSB vurdere, om det skal rulles ud på flere stationer, eller om det skal tages ned igen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter