Efter overforbrug på 29 mio. kr.: Kolding Kommune fyrer tredje chef i rækken

På få måneder er tre chefer i skoleledelsen i Kolding Kommune blevet fyret.

Der skal regnes på budgetterne i skole- og uddannelsesforvaltningen i Kolding Kommune efter sagen om overforbrug for 29 millioner kroner. (Foto: martin sylvest andersen © Scanpix)

Overforbrug for 29 millioner kroner har kostet tre chefer i Kolding Kommune deres job.

I december blev økonomichefen fyret af skole- og uddannelsesdirektøren. I sidste uge fyrede byrådet skole- og uddannelsesdirektøren. Og i dag var det så skolechefen, der blev sagt op.

Alle tre tidligere chefer har været ansat i kommunens Børne- og uddannelsesforvaltning.

Sagen begyndte at rulle, da det kom frem, at der gennem tre år havde været et overforbrug på 29 millioner kroner på nogle centrale konti på skoleområdet. De penge mangler nu i budgettet, og politikerne er i gang med at finde besparelser andre steder.

Da økonomichefen blev fyret, lød forklaringen, at der var tale om 'dårlige rutiner, manglende overblik og en gammel kultur'.

Økonomichefen tog bladet fra munden

Den forklaring købte den fyrede økonomichef dog ikke, og i marts sendte han en mail til de ni medlemmer af Børne- og uddannelsesudvalget.

I mailen, som også kom i JydskeVestkystens hænder, gik han i rette med den forklaring, som offentligheden havde fået. Han hævdede i stedet, at ledelsen af forvaltningen havde leveret ukorrekte oplysninger til politikerne.

Det økonomiske rod og oplysningerne i den fyrede økonomichefs redegørelse var medvirkende årsag til, at Kolding Kommune og skole- og uddannelsesdirektøren midt i marts blev enige om at stoppe samarbejdet.

- Vi har lavet en gensidig fratrædelsesaftale, sagde borgmester Jørn Pedersen (V), da skole- og uddannelsesdirektøren stoppede i kommunen. Men aftalen var ikke mere gensidig, end at hun var blevet fyret, hvis ikke der var blevet lavet en aftale, lod den lokale avis forstå.

Tredje fyring faldt i dag

Men sagen stopper ikke med skole- og uddannelsesdirektørens exit. I dag blev skolechefen bedt om at gå.

Heller ikke i denne sag, kunne borgmesteren være ret konkret.

- Vi indleder en afskedigelsessag. I den fase er der tre ugers høring af skolechefen, og derfor kan jeg ikke sige noget konkret om, hvorfor vi gør det, siger Jørn Pedersen.

Nu ryddes der op

Politikerne er allerede i gang med det økonomiske oprydningsarbejde efter sagen, og håbet er, at det økonomisk ikke kommer til at gå alt for hårdt ud over skolebørnene, deres lærere og pædagoger. Planen er i hvert fald, at underskuddet skal indhentes i løbet af en årrække - måske helt frem til 2024.

- Det betyder alt andet lige, at det ikke er en katastrofe-opbremsning i forhold til, hvis pengene skulle findes i dette budgetår, siger borgmesteren.

Formanden for børne- og uddannelsesudvalget i Kolding, Kristina Jørgensen (DF), siger, at udvalget ikke havde mulighed for at forudse det store overforbrug.

- Overforbrug - især med skattekroner - er jo en alvorlig sag, men overforbruget er skabt ud fra et budget, man har troet var korrekt. Så det har ikke været i ond tro, eller fordi man ikke har passet på pengene. Man har troet, at midlerne var til stede, og det har det så desværre vist sig, at de ikke var, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk