Eftertragtet stik: Rigtigt mange lader sig influenzavaccinere i år

Apotekerne oplever et boom i antallet af danskere, der lader sig vaccinere mod influenza.

Influenza - nej tak. Mange flere end normalt lader sig vaccinere mod influenza i år. (Foto: MARIA HEDEGAARD © Scanpix)

'Nu kommer der et lille prik...'

De ord er ind til videre blevet sagt 54.000 gange, på de apoteker hvor virksomheden Sikker Vaccination står for influenzavaccinen.

Selskabet samarbejder med en tredjedel af landets apoteker, og virksomhedens ansatte har vaccineret 45 procent flere end sidste år.

På Hedensted Apotek er det apoteket selv, der står for vaccinationerne, og apoteker Stefán Péttursson bekræfter, at efterspørgslen er gået gennem taget.

- Vi startede med 400 doser. Dem har vi brugt, og vi har bestilt siden. Der er stor tilstrømning, meget større end vi havde regnet med, siger han.

På Gorms Apotek i Vejle har der også været travlt med at sprøjte vacciner ind under huden på folk.

Langt de fleste finder selv vej til apoteket, fortæller apoteker Jonas Grønskov.

- De kommer selv, og de er meget vidende om, at de gerne vil have den. Jo flere der bliver vaccineret, jo mindre mulighed er der for smittespredning - især for de udsatte grupper, siger han.

Gratis for særligt udsatte

Ældre, gravide og syge bliver vurderet til at være udsatte, og kan derfor blive vaccineret gratis, mens alle andre skal betale for at blive prikket.

Gorms Apotek samarbejder med Sikker Vaccination, der i år har haft mere end travlt med influenzavaccinerne.

- Vi tror det hænger sammen med, at der dels har været en større mediebevågenhed, og dels at flere borgere er blevet opmærksomme på at lade sig vaccinere mod influenza på apoteket, siger læge Jonas Nielsen, der er læge og medstifter af Sikker Vaccination.

Apotekeren i Hedensted oplever på samme måde, at folk synes, at det er bekvemt at klare prikket på apoteket.

- Det er tilgængeligheden. Det, at folk kan komme ind fra gaden, og at de oftest kan komme til med det samme, siger Stefán Péttursson.

Det er svært at sætte et præcist tal på, hvor mange der er blevet vaccineret mod influenza, da der er flere leverandører af vacciner. Statens Seruminstitut er formentlig den mest kendte leverandør, men apotekerne får også vacciner andre steder fra, og det gør det svært at sætte tal på.

Facebook
Twitter