Eks-borgmester og eks-kommunaldirektør slipper for tiltale i Fredericia-sag

Anklagemyndigheden mener ikke, at der kan føres bevis for, at de havde en for nær relation.

Tidligere borgmester Jacob Bjerregaard (S) skal ikke i retten. Statsadvokaten i Viborg mener ikke, at der kan føres bevis for, at han og den nu bortviste kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe havde en intim relation. (Foto: © Frank Cilius, Ritzau Scanpix)

Der bliver ikke rejst tiltale mod den tidligere topledelse i Fredericia Kommune.

Statsadvokaten i Viborg mener ikke, at der kan føres bevis for, at den tidligere borgmester Jacob Bjerregaard (S) og den nu bortviste kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe havde en intim relation, som ville gøre dem inhabile, hvilket ville være en grov pligtforsømmelse.

Kommunen har nu fire uger til at klage over afgørelsen. Om det sker, kan borgmester i Fredericia, Steen Wrist (S), ikke sige på nuværende tidspunkt.

- Jeg har stor respekt for politiets arbejde, og det tager jeg til efterretning, for Fredericia skal videre, siger han, og afgørelsen skal nu læses igennem og vurderes af jurister.

- Hvis vi får en vurdering, der siger noget andet, så ser vi på det, siger han til DR.

Konservative vil klage

Det er et flertal i byrådet, der afgør om der skal klages over afgørelsen.

Og det bør kommunen gøre, mener det konservative byrådsmedlem Tommy Rachlitz Nielsen.

- Der er en mulighed for at påklage afgørelsen, og det mener vi så afgjort, at man skal gøre. Vi er dybt forundrede, og forstår slet ikke, hvordan statsadvokaten er kommet frem til den konklusion, siger Tommy Rachlitz Nielsen.

Efterforskningen har stået på i snart halvandet år, og er en udløber af sagen om borgmesterens køb af en byggegrund.

Her var anklagen, at han havde brugt sin position som borgmester til at sikre sig byggegrunden, foran andre interesserede købere.

Sag om byggegrund satte lavine i gang

I december 2020 skrev Ekstra Bladet historien om Jacob Bjerregaards køb af udsigtsgrunden på Argentinervej, men dagen før artiklen udkom, havde han meddelt, at han ville forlade borgmesterposten, fordi han havde fået nyt arbejde.

Kritikken af grundkøbet fik kommunen til at hyre et advokatfirma, der skulle lave en undersøgelse af sagen. Her blev advokaterne opmærksomme på, at den tidligere borgmester og kommunaldirektøren kunne have så tæt et forhold, at det kunne være strafbart.

Annemarie Zacho-Broe blev sendt hjem, og da undersøgelsens konklusioner blev fremlagt, gik der kun et par uger inden et enigt byråd bortviste hende.

Efter undersøgelsen overdrog kommunen alt materialet til politi, som gik i gang med efterforskningen.

Nu har statsadvokaten konkluderet, at sagen ikke skal i retten, da det ikke kan bevises, at borgmester og kommunaldirektør havde et for tæt forhold.

I sagen om byggegrunden har eks-borgmesteren ikke gjort noget forkert, konkluderer statsadvokaten.

DR har forsøgt at kontakte Jacob Bjerregaard, men han er ikke vendt tilbage. Annemarie Zacho-Broe henviser til sin advokat, Hanne Rahbæk.

Hun siger, at afgørelsen var som ventet.

- Det har været lang tid at vente. Det er mere end et år, Annemarie Zacho-Broe har levet med det her, siger Hanne Rahbæk.