Ekspert: Et spørgsmål om tid, før den næste altan falder ned

To unge fik alvorlige skader, da en altan i Kolding i weekenden faldt ned

To unge fik svære kvæstelser, da en altan i Kolding faldt ned natten mellem lørdag og søndag. På altanen stod i alt fem personer, de tre øvrige slap med lette skader. (Foto: PresseFotografen .dk / © Byrd)

To unge kom alvorligt til skade, da den altan, de stod på, kollapsede natten mellem lørdag og søndag.

Sammen med tre andre stod de på altanen på Dr. Fichs Vej midt i Kolding, da den pludselig ikke kunne bære dem længere.

Det er ikke første gang, at en altan braser sammen. I 2016 skete en tilsvarende ulykke i Nykøbing Falster. Her stod seks unge mennesker på en altan, da den braste sammen.

De to ulykker får Jørgen Nielsen, der er adjungeret professor ved Build på Aalborg Universitet, som er Danmarks største institut indenfor byggeri, til at ønske sig en ordning, hvor altanerne skal synes. Han tror, at der kan komme flere lignende ulykker.

- Der er er rigtigt mange altaner, der er blevet forstærket og fornyet, men der er mange, som ikke bliver fanget, så det er spørgsmål om tid, før den næste altan falder ned, siger han.

Altaner bør synes lige som biler

Jørgen Nielsen er fortaler for en form for syn af altanerne.

- Det skal ikke være hvert andet år, som med gamle biler. Jeg vil tro, at for de altaner, der har den korteste levetid, vil man operere med 30 års intervaller. Det kan enten være myndighederne, der kræver en attest hvert 30. år, eller det kunne være forsikringsselskaberne, der ikke forsikrer længere end et vist åremål, siger han.

Jørgen Nielsen vurderer, at de altaner, der mere eller mindre er bygget ind i ejendommen, er de, der er mindst udsat for skader, mens de, som hænger uden på bygningen, er de mest udsatte.

Altanejere har desværre ikke gode muligheder for selv at finde ud af, om deres hængende udendørs-oase er udsat.

- Lige præcis for den type altan, som faldt ned i Kolding, ligger det kritiske sted inden i muren. Der kan godt være revner og afskalninger ude i betondækket, men det er ikke dem, der kritiske. Det kritiske, hvor armeringsjernet ruster, ligger en lille smule inde i muren, hvor man ikke kan komme til det, siger Jørgen Nielsen.

Han fortæller, at branchen og myndighederne efter ulykken i Nykøbing Falster har udgivet flere vejledninger til både håndværkere og altanejere, og også har haft det tvungne eftersyn oppe at vende.

SF ønsker kontrol med altaner

Idéen om eftersyn bliver grebet af SF's folketingsmedlem Karina Lorentzen, der vil have boligminister Kaare Dybvad (S) i tale.

- Det er frygteligt, at der skal en ulykke til, men det har åbnet mine øjne for, at der ikke er kontrol med altaner. Derfor er jeg gået til ministeren, for at få ham til at se på, om vi kan indføre en form for kontrol, siger hun.

Det er endnu ikke klarlagt, hvorfor altanen i Kolding faldt ned.

Sydøstjyllands Politi skriver i en pressemeddelse, at der bliver foretaget tekniske undersøgelser med bistand fra eksperter. Det sker med henblik på at afdække årsagen til, at altanen faldt ned, og om der er nogen, der kan stilles strafferetligt til ansvar for det, oplyser politiet.

Facebook
Twitter