Ellen går med rollator og er byguide: Hvorfor skulle det ændre noget, at jeg er 91 år?

Gangbesværede kan se frem til særligt indrettede guidede ture tilpasset rollatorer, stokke og kørestole i UNESCO-byen Christiansfeld.

Denne have er en af Ellen Hansens favorit-steder på den guidede tur, for her kan man lige snuppe et jordbær med i hånden.

Går man med stok, rollator eller sidder i kørestol, er det besværligt at bevæge sig hurtigt nok til at følge med på en guidet tur rundt i byen, ligesom underlag som brosten er svære at bevæge sig på.

Derfor har man som gangbesværet stort set været udelukket fra de guidede ture i UNESCO-byen Christianfeld.

Men det gør 91-årige Ellen Hansen nu noget ved. Hun har været guide i byen i mere end 20 år, men måtte stoppe for to år siden på grund af sygdom, der hensatte hende til en rollator.

- Da jeg fik rollator, jokede de andre guider godt nok med, at jeg da bare kunne fortsætte med rollatoren. "Har I måske nogensinde set en guide med rollator?", spurgte jeg så, og det havde de jo ikke. Det var jo for skørt, fortæller hun.

- Men tanken blev ved mig, og jeg savnede sådan at vise folk rundt. Jeg har i de sidste år tit fortalt mine historier til folk på gaden, og til sidst tænkte jeg: "Skidt, jeg gør det". Så nu laver jeg guidede ture for andre, der også har rollator eller stok.

Fortællelysten gjorde udslaget

De sidste par år har budt på mange gåture gennem Christiansfeld for Ellen Hansen - på egen hånd og uden en trup turister. Men det er ikke det samme, for det er netop fortællelysten, der driver hende.

- Jeg har altid elsket at fortælle historier, og jeg ved så meget om byen, fordi jeg har boet her hele mit liv. Det er de historier, jeg ellers brænder inde med, og man bliver helt høj hver eneste gang, man kan fortælle dem videre til mennesker, der gerne vil lytte, fortæller Ellen Hansen.

De guidede ture, hun fra nu af tilbyder, bliver rettet primært mod andre gangbesværede. Og derfor også en smule anderledes planlagt end dem, hun hidtil har lavet. Hun vil stadig guide i halvanden time, men det er nødvendigt at skære nogle stop fra, fordi man bevæger sig lidt langsommere. Desuden er der enkelte seværdigheder, man må springe over, fordi det er svært at komme rundt med rollator og stok.

- I Søsterhuset er der for eksempel mange spændende ting, som jeg elsker at fortælle om, men i deres elevator er der kun plads til én rollator ad gangen. Det kommer jo til at tage hundrede år, hvis vi er et helt hold med rollatorer, så det må jeg desværre springe over, fortæller Ellen Hansen.

Alder er ingen hindring

Ellen Hansen har levet siden 1927, men hun ser på ingen måde de grå hår og mange år på bagen som en hindring for at være guide.

- Hvorfor skulle det ændre noget, at jeg er 91 år? Fordi jeg er døv? Det har jeg jo været i mange år uden problemer. Fordi jeg ikke kan gå uden en stok eller rollator? Det er der så mange, der ikke kan. Så må man jo indordne sig det, og få det bedste ud af tingene, som de er, fortæller hun.

Ellen Hansen er meget stolt af at være den måske første guide nogensinde til at vise rundt med hjælp fra sin rollator. Og hun drømmer om, at hun ikke også bliver den sidste.

- Jeg håber, at flere får øjnene op for, at man ikke behøver stoppe, bare fordi man får skavanker. Hvem ved, måske kan det brede sig over hele landet og nå langt. Jeg håber i hvert fald på at kunne inspirere andre.