En tur i skoven fik kræftramte mænd i gang med livet igen: Nu sparer kommunen det væk

Som led i besparelser i Kolding Kommune forsvinder støtten til projektet ’Naturkræfter’.

Som et led i de massive besparelser i Kolding Kommune er et succesfuldt tilbud til en pris på 80.000 kroner om året blevet sparet væk. (Foto: Grafik: Søren Søgaard Hygum)

For en pris på i alt 80.000 kroner om året har kræftramte mænd i Kolding haft mulighed for at møde hinanden og naturen i projektet ’Naturkræfter’.

Projektet er et udendørs træningsprojekt i skoven, hvor kræftramte mænd kunne mødes og udveksle erfaringer, ligesom de kunne få motion med et program sammensat af en ergoterapeut og en fysioterapeut.

Men som et led i de besparelser, der skal findes på de fleste områder i Kolding Kommune, bliver tilbuddet nu nedlagt.

Det ærgrer Hans Jørn Nielsen. Han er 72 år gammel og har prostatakræft, og han var med i projektet sidste år.

- Det er forfærdeligt. Jeg vil gerne pointere, at det ikke er for egen personlige vinding, men at der er mennesker, der ikke får det tilbud, jeg har haft, og det er dybt beklageligt, siger han.

- Jeg har fået utrolig meget ud af det. Det har sat mit liv i gang igen, siger Hans Jørn Nielsen.

Han fortæller, at hans lungekapacitet blev målt af lægerne til at være 64 procent, da han startede i projektet, og at den i dag er 84 procent, ligesom det har været rart at have andre kræftramte mænd at tale med.

- Jeg mener, det er fuldstændig urimeligt. Budget er budget, men 80.000 kroner er ikke meget. De to personer, man havde tilknyttet, er virkelig dygtige personer, der gjorde noget for at få det her op og stå, siger Hans Jørn Nielsen.

Kommunen: Intet andet valg

Trille Nikolajsen (V) er byrådsmedlem i Kolding Kommune og stod i spidsen for forhandlingerne, da der skulle findes besparelser på social- og sundhedsområdet. Hun erkender, at det er et tilbud, som nogle kommer til at mangle.

- Det er helt klart noget, nogle borgere har været rigtig glade for, og der er nogen, der vil blive ramt af det, når vi vælger at spare det væk. Vi er opmærksomme på, at det er en serviceforringelse, siger Trille Nikolajsen, der dog mener, at kommunen ikke havde andet valg.

- Vi stod i en situation, hvor vi skulle finde nogle besparelser for at genoprette økonomien i Kolding, og der har vi altså kigget på både store og små besparelser for at få det hele til at gå op. Derfor var ’Naturkræfter’ en af de ting, vi valgte at pege på, og det var selvfølgelig med anbefaling fra forvaltningen, siger Trille Nikolajsen.

Hjalp mændene ud af busken

Hos Kræftens Bekæmpelse er der også ærgrelse at spore.

- Bare fordi man er færdig med en behandling og ikke længere har kræft, så er man ikke rask, og der er der altså nogle mænd, der ikke er gode til at komme ud af busken. Og her er ’Naturkræfter’ en god måde at komme ud på, siger Palle Ranløv, der er lokalformand for Kræftens Bekæmpelse i Kolding.

Ifølge ham er mændene generelt svære at få til at rejse sig fra sofaen efter en kræftbehandling, og her havde ’Naturkræfter’ succes.

- Det har betydning for deres sundhed. Man har det jo ikke godt efter sin kræftbehandling, og i stedet for at sidde hjemme får man frisk luft og møder andre. Det er smadderærgerligt, hvis det forsvinder, siger Palle Ranløv.

Hos kommunen håber man, at det er et projekt, der nu kan køre videre på frivillige hænder.

- Vi har evalueret projektet løbende, og det har været et godt projekt. Nu skal forvaltningen arbejde på, at det bliver holdt i frivilligt regi. Men jeg er udmærket klar over, at det ikke kan blive det samme, som når der er folk fra kommunen med, der har en uddannelse på området. Det bliver et andet tilbud, siger Trille Nikolajsen (V).