Energidrikke er syrebad for tænderne

Vi drikker stadig større mængder af energidrikke i Danmark, og det medfører syreskader og dårlige tænder, viser ny undersøgelse

Ifølge DTU Fødevareinstituttet er salget af energidrikke firdoblet til 16 millioner liter fra 2010 til 2016. I 2021 forventes salget at være steget til 25 millioner liter. (© COLOURBOX)

Red Bull, Cult, Monster, X-Ray er nogle af navnene på de mange energidrikke, som især unge indtager i stadig stigende mængder.

Og det er skidt, lyder det fra Tandlægeforeningen, der sammen med DTU Kemi har lavet en undersøgelse af drikkene. Det viser sig, at de er meget sure, og det er skidt for tænderne.

- Det sure væske fører til syreskader, emaljen forsvinder, og man kan få nervebetændelse, siger formand for Tandlægeforeningen Freddie Sloth-Lisbjerg.

I undersøgelsen er 25 energidrikke blevet testet, og de har alle en pH-værdi, der ligger mellem 2,7 og 3,8.

- Mange er nok ikke klar over, hvor sure drikkene egentlig er, siger han.

Tidligere har Tandlægeforeningen gennemført en rundspørge blandt cirka 400 tandlæger, og det viser sig, at næsten alle tandlæger, nemlig 98 procent, har patienter med syreskader.

På Tørring Gymnasium i Hedensted Kommune kender 19-årige Mads Abildsten godt til de sure drikke.

- Jeg drikker dem hver eneste weekend, når jeg spiller computer til sent på natten, og så er det godt at få et energiboost, siger han.

19-årige Mads Abildsten ved godt, at energidrikkene ikke er gode for tænderne, men han drikker dem alligevel.

Thomas Christiansen går også på Tørring Gymnasium.

- Jeg drikker mest energidrik til fester, når jeg skal finde noget at blande spiritus op i, siger han.

Sidste år tog han og elevrådet dog energidrikkene på dagsordenen og fik gennemført, at drikkene ikke længere sælges på skolen.

- Vi ved jo godt, at det ikke er sundt at drikke dem, siger han.

Det gode råd fra Tandlægeforeningen er at man skal indtage energidrikkene over kort tid og skylle munden bagefter, eller drikke dem med sugerør, så drikken kommer mindst mulig i kontakt med tænderne.

- Jeg synes, det lyder som noget bøvl at skulle skylle mund, men på den anden side: Jeg skal snart til at betale mine tandlægeregninger selv, så det giver måske god mening, siger Mads Abildsten.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.